Νέα
  • ΓΔ: 1220.89 +1.51%
  • Τζίρος: 139,63 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

BofA: Στροφή των επενδυτών στην... ασφάλεια των μετρητών - Αιτία η τραπεζική καταιγίδα

Πηγή: AP

Περίπου 508 δισ. δολάρια μετακίνησαν σε μετρητά οι επενδυτές της Wall Street κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, σύμφωνα με έκθεση της BofA Global Research. Πρόκειται για την μεγαλύτερη στροφή της αγοράς σε «ζεστά» μετρητά από την έναρξη της πανδημίας αντανακλώντας την έντονη αβεβαιότητα που επικρατούσε κυρίως για την κατάσταση στον τραπεζικό κλάδο.

Τα συγκεντρωτικά στοιχεία της αμερικανικής τράπεζας έδειξαν πως οι ροές προς τα μετρητά υποχώρησαν την τελευταία εβδομάδα στα 60,1 δισ. δολάρια, καθώς η ανησυχία των επενδυτών για την πορεία της τραπεζικής καταιγίδας καταλάγιασε. Είχαν, ωστόσο, προηγηθεί ρευστοποιήσεις ρεκόρ ύψους 142,9 δισ. δολαρίων την προηγούμενη εβδομάδα, που ήταν και η μεγαλύτερη καταγραφή σε εβδομαδιαία βάση από το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Παράλληλα η έκθεση της BofA στάθηκε στη μαζική έξοδο των επενδυτών ειδικά από τις τραπεζικές μετοχές, γεγονός αναμενόμενο δεδομένης της αβεβαιότητας που προκάλεσε η κατάρρευση των δύο αμερικανικών τραπεζών, SVB και Signature και η άρον-άρον διάσωση της Credit Suisse.

Ο ρυθμός εκροών από τις τραπεζικές μετοχές κινήθηκε στα 600 εκατ. δολάρια καθαρά την εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι οι προσδοκίες πως η τραπεζική αστάθεια θα ωθήσει τις κεντρικές τράπεζες να αναθεωρήσουν τα σχέδια τους και να προχωρήσουν σε μικρότερες και λιγότερες αυξήσεις των επιτοκίων οδήγησε και σε κάποιες νέες τοποθετήσεις στον κλάδο, της τάξεως των 400 εκατ. δολαρίων την εβδομάδα.  

Οι ρευστοποιήσεις αυτές προφανώς αποτυπώθηκαν και στην εικόνα του χρηματιστηρίου και δη, του δείκτη S&P 500 που έχει χάσει πάνω από 10% μέσα στο μήνα και οδεύει προς την μεγαλύτερη μηνιαία υποχώρηση του εδώ και εννέα μήνες. Στον αντίποδα, ο τεχνολογικός κλάδος πήρε… ανάσες, μετά από ένα παρατεταμένο δύσκολο διάστημα και μετρά μια αντίστοιχη άνοδο κατά περίπου 10% για τον μήνα.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ