Νέα
  • ΓΔ: 1191.77 -1.47%
  • Τζίρος: 51,33 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΗΠΑ: Μετριοπαθής αύξηση του δείκτη ατομικής κατανάλωσης - Τι σημαίνει για τη Fed

Πηγή: Unsplash

Ανάσες στη Federal Reserve δίνουν τα νέα στοιχεία του δείκτη δαπανών ατομικής κατανάλωσης (PCE) που σημείωσε σημαντική επιβράδυνση το Φεβρουάριο. Πρόκειται, εξάλλου, για έναν από τους πληθωριστικούς δείκτες που παρακολουθεί πολύ στενά η κεντρική τράπεζα προκειμένου να αποφασίσει τα επόμενα βήματα της.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου, ο δείκτης αυξήθηκε μόλις κατά 03% σε μηνιαία βάση, σε σχέση με την προηγούμενη άνοδο του κατά 0,6%. Μάλιστα στα επίπεδα αυτά ουσιαστικά ο ρυθμός αύξησης του ήταν κάτω και από τις προβλέψεις των αναλυτών που περίμεναν επιβράδυνση του στο 0,4%.

Σε ετήσια βάση ο δείκτης αυξήθηκε κατά 5%, σημειώνοντας επίσης πτώση από το 5,3% τον Ιανουάριο.

Πάντως, αν και η επιβράδυνση του δείκτη είναι θετικό σημάδι, αναλυτές επισημαίνουν πως τα νούμερα παραμένουν υψηλά, επιβεβαιώνοντας αυτό που σημειώνουν και οι αξιωματούχοι της Fed: πως η οικονομία παραμένει υπό τη μέγγενη των πληθωριστικών πιέσεων.

Σε κάθε περίπτωση πλέον το τέλος της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας φαίνεται ορατό, μετά και τους τριγμούς που προκλήθηκαν στο τραπεζικό σύστημα. Μετά από συνολικά εννέα αυξήσεις των επιτοκίων από το Μάρτιο του 2022 πιθανότατα αναμένεται μια ακόμη, τελευταία αύξηση μέσα στη χρονιά και πιθανότατα πριν το καλοκαίρι.

Από εκεί και πέρα οι traders επιμένουν να «βλέπουν» περικοπή των επιτοκίων και μάλιστα μέσα στη χρονιά, με εκτιμώμενο τελικό εύρος στο 4,25% με 4,5%, ήτοι δηλαδή περίπου μισή μονάδα κάτω από το σημερινό εύρος των επιτοκίων.  

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ