Νέα
  • ΓΔ: 1481.17 +0.07%
  • Τζίρος: 28,26 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

M&A: Η... βαρυχειμωνιά κρατά ακόμη στον κλάδο των εξαγορών και συγχωνεύσεων

Πηγή: AP

Σίγουρα δεν ήταν η αρχή της χρονιάς που περίμεναν οι αγορές και οι ανά τον κόσμο.. παίκτες. Η επιδείνωση των προσδοκιών για την πορεία των οικονομιών, τα ερωτήματα για τα επόμενα βήματα των κεντρικών τραπεζών και τελικά η τραπεζική καταιγίδα που ξέσπασε απρόσμενα δημιούργησαν νέα δεδομένα που, αν μη τι άλλο, ανάγκασαν τις επιχειρήσεις να αναθεωρήσουν τα σχέδια τους.

Η μηδενική διάθεση για ρίσκο και αλλαγές αποτυπώθηκε ξεκάθαρα στη θεαματική καθίζηση του κλάδου των M&A (συγχωνεύσεις και εξαγορές) που για το πρώτο τρίμηνο του έτους συρρικνώθηκε στο κατώτερο σημείο εδώ και πάνω από μια δεκαετία!

Προφανώς υπήρχαν και κάποιες εξαιρέσεις, όπως η πολύκροτη αγορά της Credit Suisse από την UBS και η πώληση της SVB. Όμως, προφανώς ήταν συμφωνίες ανάγκης που δεν αντανακλούν τις πραγματικές διαθέσεις στις αγορές. Αντιθέτως, κάποιες συμφωνίες που βρίσκονταν στα σκαριά αναβλήθηκαν και μπήκαν στο πάγο, έως ότου το θολό τοπίο που επικρατεί… καθαρίσει!

Με το... αριστερό το πρώτο τρίμηνο

Σύμφωνα με μετρήσεις της Refinitiv, η συνολική αξία των εξαγορών και συγχωνεύσεων κατά το πρώτο τρίμηνο διαμορφώθηκε στα 550,5 δισ. δολάρια σημειώνοντας ουσιαστικά πτώση κατά 45% σε ετήσια βάση. Πρόκειται για το χειρότερο ποσοστό και τη χειρότερη έναρξη νέας χρονιάς από το 2013!

city λονδινο
πηγή: pixabay

Από την πλευρά της η έτερη εταιρεία αναλύσεων, η Dealogic, τοποθετεί το τελικό νούμερο λίγο πιο ψηλά, στα 575,1 δισ. δολάρια, σε σχέση με το 1,1 τρισ. δολάρια της αντίστοιχης περσινής περιόδου, πτώση που μεταφράζεται σε «βουτιά» ύψους 48%.

Μεταξύ των μεγάλων αγορών, τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστη η Ευρώπη, όπου η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα του πολέμου και της ενεργειακής κρίσης, μαζί με τις δυναμικές αυξήσεις των επιτοκίων και την ποσοτική σύσφιγξη από την ΕΚΤ, δεν άφησαν στις επιχειρήσεις τη διάθεση να διερευνήσουν νέες συμφωνίες.

Στην Ευρώπη ο κλάδος του M&A σημείωσε θεαματική πτώση κατά 70%(!) στα 81,87 δισ. δολάρια, παρά και το μέγα deal UBS-CS. Αντιστοίχως στις ΗΠΑ οι εξαγορές και συγχωνεύσεις μειώθηκαν κατά 44% στα 282,7 δισ. δολάρια και στην Ασία σημείωσαν μικρότερη κάμψη κατά 29% στα 175,1 δισ. δολάρια.

Λιγότερα μέγα deals 

Αξιοσημείωτη ήταν και η καθίζηση των μέγα deals, αξίας δηλαδή άνω του ορίου των 10 δισ. δολαρίων, καθώς οι μεγάλοι όμιλοι θέλησαν να κρατήσουν στάση αναμονής προκειμένου να διαπιστώσουν το εύρος της μακροοικονομικής αστάθειας και τις επιπτώσεις που θα έχει στην κερδοφορία τους.

Στις λίγες μεγάλες συμφωνίες που ξεχώρισαν ήταν η ύψους 43 δισ. δολαρίων εξαγορά της ανερχόμενης βιοτεχνολογικής Seagen από την Pfizer (που έχοντας γεμάτα τα ταμεία της από την πανδημία αναζητούσε επενδυτικές ευκαιρίες), η εξαγορά της εταιρείας software Qualtrics International από κοινοπραξία επενδυτών έναντι 12,5 δισ. δολαρίων και ο ύψους 10,6 δισ. δολαρίων γάμος της CVS Health Corp με την Oak Street Health.

Γενικότερα στο νέο περιβάλλον που δημιούργησε η… ουρά της πανδημίας ο ευρύτερος υγειονομικός κλάδος συνέχισε να παρουσιάζει αυξημένη κινητικότητα. Είναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με την Refinitiv, η αξία των συμφωνιών στον ευρύτερο χώρο της Υγείας αναλογούσε περίπου στο ένα πέμπτο του συνόλου των συναλλαγών στο μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Πηγή: AP

Χλιαρές προσδοκίες βελτίωσης...

«Η αστάθεια των αγορών σαφέστατα ήταν μια πρόκληση και βάρυνε στον όγκο των συμφωνιών μέσα στο τρίμηνο» σχολίασε στο Reuter ο επικεφαλής του τμήματος των M&A στην Goldman Sachs, Μπράιαν Χάουφρεκτ. Και δυστυχώς δεν φαίνονται αχτίδες ελπίδες πως το κλίμα θα βελτιωθεί, όχι τουλάχιστον σύντομα.

«Το περιβάλλον για τις συναλλαγές του κλάδου M&A συνεχίζει να είναι πολύ δύσκολο. Η αυξανόμενη ανησυχία για την γενικότερη πορεία των οικονομιών και η προοπτική μιας ύφεσης, αργότερα φέτος, των ΗΠΑ είναι σαφές πως κάνει όσους λαμβάνουν αποφάσεις να είναι διστακτικοί στο να προχωρήσουν σε συναλλαγές» πρόσθεσε από την πλευρά του, μιλώντας στους Financial Times, ο Φρανκ Ακουίλα, ειδικός σε θέματα εξαγορών και συγχωνεύσεων στην Sullivan & Cromwell.

Προφανώς πολλά θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της τραπεζικής κρίσης και τον τρόπο που τελικά θα επηρεάσει την στρατηγική των κεντρικών τραπεζών. Ο ίδιος ο Τζερόμ Πάουελ, στις δηλώσεις του προ ημερών, παραδέχτηκε πως το συμβούλιο ανησυχεί πως η αναστάτωση που επικρατεί θα οδηγήσει τις τράπεζες σε περιορισμό των δανειοδοτήσεων, κάτι που θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στην αγορά. Και με δεδομένο πως και οι πληθωριστικές πιέσεις για την ώρα εμμένουν, ειδικοί του κλάδου συμφωνούν πως οι συνθήκες δεν είναι για την ώρα ευνοϊκές για αναζωπύρωση των M&A σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ