Νέα
  • ΓΔ: 1448.7 +0.06%
  • Τζίρος: 165,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

ΕΚΤ: Χαμηλότερες οι προσδοκίες των νοικοκυριών για τον πληθωρισμό

Πηγή: AP

H μείωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη τους τελευταίους μήνες οδήγησε και σε μείωση των προσδοκιών των καταναλωτών για τις αυξήσεις τιμών στο μέλλον, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) τον Φεβρουάριο.

Η διάμεση πρόβλεψη για τον πληθωρισμό το επόμενο 12μηνο μειώθηκε στο 4,6% έναντι 4,9% τον Ιανουάριο, ενώ για μετά από τρία χρόνια υποχώρησε στο 2,4% από 2,5%.

Οι προβλέψεις δεν είχαν μεγάλες διαφορές μεταξύ των εισοδηματικών ομάδων, αλλά οι νεότεροι (ηλικίας 18-34 ετών) συνέχισαν να έχουν χαμηλότερες προσδοκίες σε σχέση με τους πιο ηλικιωμένους (55-70 ετών).

Χαμηλές προσδοκίες για αύξηση εισοδημάτων

Οι καταναλωτές ανέμεναν αύξηση 1,2% του ονομαστικού εισοδήματός τους έναντι 1,3% τον Ιανουάριο, με τη μικρή μείωση να αντανακλά τις χαμηλότερες προσδοκίες των νοικοκυριών με μεσαία η χαμηλότερα εισοδήματα.

Οι προσδοκίες για την αύξηση των ονομαστικών δαπανών το επόμενο 12μηνο ενισχύθηκαν ελαφρά στο 3,9% από 3,8%. 

Αρνητικές προσδοκίες για ανάπτυξη

Οσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη για το επόμενο 12μηνο, οι προσδοκίες των καταναλωτών ήταν λιγότερο απαισιόδοξες, αν και παρέμειναν αρνητικά, με μία πρόβλεψη για μεταβολή του ΑΕΠ -0,9% από -1,2%.

Οι προσδοκίες για το ποσοστό ανεργίας το επόμενο 12μηνο μειώθηκαν στο 11,5% από 11,6% τον Ιανουάριο, ενώ για τις τιμές των κατοικιών τους, τα νοικοκυριά βλέπουν να αυξάνονται 2,6% στο επόμενο 12μηνο από 2,5%.

Οι προσδοκίες για τα επιτόκια στεγαστικών δανείων αυξήθηκαν ελαφρά στο 5% από 3,3% στις αρχές του 2022.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ