Νέα
  • ΓΔ: 1422.75 -0.14%
  • Τζίρος: 80,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΔΝΤ: Αλλάζει η παγκόσμια οικονομία - Με βάση τη γεωπολιτική ασφάλεια πλέον οι επενδύσεις

ΔΝΤ
Πηγή: APImages

Οι παγκόσμιες γεωπολιτικές εντάσεις διαταράσσουν τις διεθνείς επενδύσεις και μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Επιχειρήσεις και πολιτικοί σε όλο τον κόσμο θέλουν να έχουν εφοδιαστικές αλυσίδες προστατευμένες από γεωπολιτικές αναταράξεις, κάτι που οδηγεί στον κατακερματισμό των ξένων άμεσων επενδύσεων (ΞΑΕ), προειδοποιεί το ΔΝΤ. 

Αναφέρθηκε ειδικότερα σε πρόσφατους νόμους που ψηφίστηκαν από το αμερικανικό κογκρέσο, μέσα σε ένα κλίμα αυξανόμενης έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας, όπως τον νόμο «Chips and Science».

Ακολουθώντας τις προσπάθειες των ΗΠΑ να περιορίσουν τη δυνατότητα της Κίνας να κατασκευάσει προηγμένα chips, η Ιαπωνία επέβαλε πρόσφατα περιορισμούς σε 23 είδη εξοπλισμού για την κατασκευή ημιαγωγών. 

ΔΝΤ, χώρες με κυρώσεις

Λιγότερες ΞΑΕ στην Κίνα

Πρόσφατη έρευνα του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Κίνα έδειξε αντίστοιχα μία στροφή των ξένων άμεσων επενδύσεων μακριά από την Κίνα, με λιγότερους από τους μισούς συμμετέχοντες σε αυτή να κατατάσσει τη μεγαλύτερη ασιατική χώρα μέσα στις τρεις κορυφαίες επενδυτικές προτεραιότητες, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά τα τελευταία 25 χρόνια.  

Οικονομολόγοι του ΔΝΤ ανέφεραν ότι το χρήμα ρέει τώρα προς χώρες που θεωρούνται κοντινές γεωπολιτικά, προσθέτοντας ότι αυτό θα μπορούσε να πλήξει περισσότερο τις λιγότερο αναπτυγμένες αγορές.

ΔΝΤ, ΞΑΕ

«Οι αναδυόμενες αγορές και οι αναπτυσσόμενες οικονομίες επηρεάζονται ιδιαίτερα από την περιορισμένη πρόσβαση σε επενδύσεις των αναπτυγμένων οικονομιών, λόγω του μειωμένου σχηματισμού κεφαλαίου και των μειωμένων κερδών σε παραγωγικότητα από τη μεταφορά καλύτερων τεχνολογιών και know-how», σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Οι αλλαγές στις επενδυτικές ροές σημειώνονται καθώς αυξάνονται οι εντάσεις στις σχέσεις Κίνας – ΗΠΑ. Μετά την πρόσφατη συνάντηση του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν ΜακΚάρθι και της προέδρου της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-γουέν, στην Καλιφόρνια, το Πεκίνο προχώρησε σε συγκαλυμμένες απειλές, δεσμευόμενο να λάβει «αποφασιστικά μέτρα» για να απαντήσει στην «πρόκληση».

ΔΝΤ, δείκτης γεωπολιτικού κινδύνου

Τα στελέχη του Ταμείου προσθέτουν ότι οι αναπτυσσόμενες οικονομίες είναι πιο ευάλωτες σε αυτή τη στροφή στις ΞΑΕ καθώς οι χώρες αυτές βασίζονται περισσότερο σε ροές από γεωπολιτικά απομακρυσμένες χώρες. «Ενας κατακερματισμένος κόσμος είναι πιθανό να είναι φτωχότερος», αναφέρει η έκθεση.

Πιο ευάλωτες σε μακροοικονομικά σοκ οι χώρες

Το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι ενώ η αναμόρφωση των εφοδιαστικών αλυσίδων σύμφωνα με τις γεωπολιτικές συμμαχίες μπορεί να ωφελούν τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας μίας χώρας και να διασφαλίζουν ότι θα έχουν το πάνω χέρι έναντι των ανταγωνιστών, αλλά υπάρχουν και συνέπειες από την εξέλιξη αυτή. «Οι επενδύσεις σε φιλικές χώρες θα μειώνουν συχνά τη διαφοροποίηση και θα καθιστούν τις χώρες πιο ευάλωτες σε μακροοικονομικά σοκ», σημειώνουν αναλυτές του Ταμείου σε σημείωμά τους.

«Σε έναν κατακερματισμένο κόσμο με μεγάλες γεωπολιτικές εντάσεις, οι επενδυτές πιθανόν να ανησυχούν ότι οι αδέσμευτες χώρες θα αναγκαστούν να επιλέξουν το ένα ή το άλλο μπλοκ στο μέλλον και η αβεβαιότητα αυτή θα μπορούσε να εντείνει τις απώλειες», προσθέτουν. 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ