Νέα
  • ΓΔ: 1275.09 +0.14%
  • Τζίρος: 320,56 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πετρέλαιο: Ποιες χώρες θα πληγούν περισσότερο αν φθάσει τα 100 δολάρια το βαρέλι

Η αιφνιδιαστική μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+ προκάλεσε ράλι στις τιμές του πετρελαίου και οι αναλυτές εκτιμούν ότι μεγάλοι εισαγωγείς πετρελαίου, όπως η Ινδία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, θα πληγούν περισσότερο, αν οι τιμές φτάσουν τα 100 δολάρια το βαρέλι, όπως κάποιοι έχουν προβλέψει.

Την περασμένη Κυριακή, ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε μείωση της παραγωγής κατά 1,16 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, μια κίνηση που δεν ανέμεναν οι αγορές πετρελαίου.

«Είναι ένας φόρος για κάθε οικονομία που εισάγει πετρέλαιο», δήλωσε ο Pavel Molchanov, διευθύνων σύμβουλος της ιδιωτικής επενδυτικής τράπεζας Raymond James.

«Τα 100 δολάρια το βαρέλι δεν θα "πονέσουν" τόσο τις ΗΠΑ όσο χώρες που δεν έχουν εγχώριους πετρελαϊκούς πόρους: Για παράδειγμα, Ιαπωνία, Ινδία, Γερμανία, Γαλλία...», δήλωσε ο Molchanov.

Διαβάστε επίσης: Πετρέλαιο: Πυροδοτεί ακρίβεια... διαρκείας - Μαύρα σύννεφα μέχρι και την άνοιξη του 2024

Οι περικοπές θα ξεκινήσουν τον Μάιο και θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος του 2023. Τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και η Ρωσία θα μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ κι άλλα μέλη του ΟΠΕΚ, όπως το Κουβέιτ, το Ομάν, το Ιράκ, η Αλγερία και το Καζακστάν, θα μειώσουν επίσης την παραγωγή.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού τύπου Brent διαπραγματεύονταν 0,57% υψηλότερα σήμερα, στα 85,41 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του αμερικανικού West Texas Intermediate διαμορφωνόταν 0,5% πιο ψηλά, στα 81,11 δολάρια το βαρέλι.

Χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές πετρελαίου

«Οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο από τη μείωση της προσφοράς πετρελαίου και το άλμα της τιμής του αργού είναι εκείνες με υψηλό βαθμό εξάρτησης από τις εισαγωγές και υψηλό μερίδιο ορυκτών καυσίμων στα πρωτογενή ενεργειακά τους συστήματα», δήλωσε ο διευθυντής του Eurasia Group, Henning Gloystein. 

Εάν το πετρέλαιο αυξηθεί περαιτέρω, ακόμη και με το «εκπτωτικό» ρωσικό αργό θα αρχίσει να πλήττεται η ανάπτυξη στην Ινδία.
«Αυτό σημαίνει ότι πιο εκτεθειμένες είναι οι εξαρτώμενες από τις εισαγωγές βιομηχανίες των αναδυόμενων αγορών, ιδίως στη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία, καθώς και οι εξαρτώμενες από τις εισαγωγές βαριές βιομηχανίες της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας», υπογράμμισε ο Henning Gloystein.

Ινδία

Η Ινδία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο και αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο με μεγάλη έκπτωση από τότε που επιβλήθηκαν κυρώσεις στη Ρωσία, ως απάντηση στην εισβολή της στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Ινδίας αυξήθηκαν κατά 8,5% τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

«Αν και εξακολουθούν να επωφελούνται από το μειωμένο ρωσικό φυσικό αέριο, ήδη πλήττονται από τις υψηλές τιμές άνθρακα και φυσικού αερίου», δήλωσε ο Gloystein.

«Αν το πετρέλαιο αυξηθεί περαιτέρω, ακόμη και με τη μειωμένη τιμή του ρωσικού αργού θα αρχίσει να πλήττεται η ανάπτυξη της Ινδίας», πρόσθεσε.

Ιαπωνία

Το πετρέλαιο είναι η σημαντικότερη πηγή ενέργειας στην Ιαπωνία και αντιπροσωπεύει περίπου το 40% του συνολικού ενεργειακού εφοδιασμού της.

«Μη έχοντας αξιόλογη εγχώρια παραγωγή, η Ιαπωνία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές αργού πετρελαίου, με το 80% έως 90% να προέρχεται από την περιοχή της Μέσης Ανατολής», ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

Νότια Κορέα

Ομοίως και για τη Νότια Κορέα, το πετρέλαιο αποτελεί το κύριο μέρος των ενεργειακών της αναγκών, σύμφωνα με την ανεξάρτητη εταιρεία ερευνών Enerdata.

«Η Νότια Κορέα και η Ιταλία εξαρτώνται σε ποσοστό άνω του 75% από το εισαγόμενο πετρέλαιο», επισήμανε ο Molchanov. 

Εκτεθειμένη και η Ευρώπη

Η Ευρώπη και η Κίνα είναι επίσης «ιδιαίτερα εκτεθειμένες», σύμφωνα με τον Gloystein.

Διαβάστε επίσης: Καύσιμα: Σταθερά στην ανηφόρα η βενζίνη - Πού θα φτάσουν οι τιμές Μ. Πέμπτη και Μ. Παρασκευή

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η έκθεση της Κίνας είναι ελαφρώς μικρότερη λόγω της εγχώριας παραγωγής πετρελαίου, ενώ η Ευρώπη στο σύνολό της βασίζεται κυρίως στην πυρηνική ενέργεια, τον άνθρακα και το φυσικό αέριο και όχι στα ορυκτά καύσιμα, όσον αφορά το πρωτογενές ενεργειακό της μείγμα.

Επιπτώσεις στις αναδυόμενες οικονομίες

Ορισμένες αναδυόμενες αγορές που «δεν έχουν τη δυνατότητα να στηρίξουν τις εισαγωγές αυτών των καυσίμων σε ξένο νόμισμα», θα επηρεαστούν αρνητικά από την τιμή των 100 δολαρίων, δήλωσε ο Molchanov. Ανέφερε την Αργεντινή, την Τουρκία, τη Νότια Αφρική και το Πακιστάν ως οικονομίες που θα πιθανόν θα πληγούν.

Η Σρι Λάνκα, η οποία δεν παράγει πετρέλαιο και εξαρτάται 100% από τις εισαγωγές, είναι επίσης πολύ ευαίσθητη σε ένα σκληρότερο χτύπημα, ανέφερε.

«Οι χώρες με τα λιγότερα ξένα νομίσματα και οι οποίες είναι εισαγωγείς θα πληγούν περισσότερο επειδή το πετρέλαιο τιμολογείται στο δολάριο ΗΠΑ», δήλωσε η ιδρύτρια της Energy Aspects, Amrita Sen, η οποία πρόσθεσε ότι το κόστος των εισαγωγών θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο αν το δολάριο ανατιμηθεί.

Τα 100 δολάρια ανά βαρέλι δεν θα είναι ...μόνιμα

Ωστόσο, ενώ τα 100 δολάρια ανά βαρέλι μπορεί να... φαίνονται στον ορίζοντα, η υψηλή τιμή δεν θα παραμείνει για πολύ, δήλωσε ο Molchanov, τονίζοντας ότι δεν θα είναι «μόνιμη».

«Μακροπρόθεσμα, οι τιμές θα μπορούσαν να είναι πιο κοντά στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα», από 80 έως 90 δολαρίων, τόνισε.

«Μόλις το αργό φτάσει τα 100 δολάρια το βαρέλι και παραμείνει εκεί για λίγο, αυτό δίνει κίνητρο στους παραγωγούς να αυξήσουν την παραγωγή ξανά», δήλωσε ο Gloystein.

Με πληροφορίες από CNBC

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ