Νέα
  • ΓΔ: 1422.75 -0.14%
  • Τζίρος: 80,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Κνοτ (ΕΚΤ): Τα επιτόκια θα παραμείνουν ψηλά ακόμη κι αν πιάσουμε τον στόχο του πληθωρισμού

Πηγή: AP

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει το κόστος δανεισμού, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Κλάας Κνοτ, επισημαίνοντας ωστόσο ότι θα μπορούσε να δικαιολογηθεί ένας βραδύτερος ρυθμός σύσφιξης.

«Σίγουρα δεν έχουμε τελειώσει με τις αυξήσεις των επιτοκίων», δήλωσε ο επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα NRC. «Ο δομικός πληθωρισμός στην ευρωζώνη είναι τώρα σχεδόν 6% και δεν μπορείς να τον καταπολεμήσεις με επιτόκιο 3%», υπογράμμισε.

«Το μόνο ερώτημα είναι αν χρειάζεται αύξηση κατά κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, όπως τις τελευταίες φορές που αυξήσαμε τα επιτόκια, ή αν αρκεί μία αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης», τόνισε. «Αυτό θα πρέπει να το καθορίσουμε στη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Μάιο - δεν έχω αποφασίσει ακόμη». 

Οι παρατηρήσεις του Κνοτ έρχονται ύστερα από τοποθετήσεις αξιωματούχων που επισημαίνουν ότι η πιο έντονη περίοδος αύξησης των επιτοκίων στην ιστορία της ΕΚΤ πλησιάζει στο τέλος της. Ωστόσο, ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης προειδοποίησε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής «δεν θα πρέπει να αφήσουν την πτώση του δομικού πληθωρισμού να μας αποκοιμίσει», καθώς αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πτώση των τιμών της ενέργειας.

►Διαβάστε επίσης: Λέιν (ΕΚΤ): Νέα αύξηση των επιτοκίων τον Μάιο αν δεν αλλάξει η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό

Με αφορμή την πρόσφατη τραπεζική κρίση, για τον Κνοτ, οι τραπεζικές και οι πληθωριστικές πιέσεις δεν μπορούν να διαχωριστούν πλήρως.

«Εάν υπάρχει τραπεζικό άγχος, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα ασφάλιστρα κινδύνου στα επιτόκια που οι ίδιες οι τράπεζες χρεώνουν στους πελάτες τους», δήλωσε. «Τότε το κόστος δανεισμού για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, πέρα από αυτό που ήδη επιτυγχάνει η κεντρική τράπεζα. Και τότε θα πρέπει να κάνουμε λιγότερα. Αυτό θα ήταν ένα επιχείρημα για να προχωρήσουμε σε μικρότερα βήματα αύξησης των επιτοκίων».  

Τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα

Ερωτηθείς αν είναι πιθανή μια μείωση των επιτοκίων προς το τέλος του έτους στην Ευρωζώνη, ο Κνοτ χαρακτήρισε ένα τέτοιο σενάριο «σχεδόν αδύνατο».

«Ακόμη και αν έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο επιτοκίου που είμαστε πεπεισμένοι ότι θα επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 2% μεσοπρόθεσμα, ίσως χρειαστεί να διατηρήσουμε τα επιτόκια σε αυτό το ανώτατο επίπεδο για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ