Νέα
  • ΓΔ: 1275.09 +0.14%
  • Τζίρος: 320,56 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τουρκία: Φυσικό αέριο από τα δικά της κοιτάσματα σε όλα τα νοικοκυριά τον Μάιο

Πηγή: AP

Η Τουρκία θα αρχίσει να παραδίδει φυσικό αέριο από τα υπεράκτια κοιτάσματά της στα νοικοκυριά της χώρας τον Μάιο, σε μια κίνηση που, όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, προβλέπεται να καλύψει τις ανάγκες τους για 35 χρόνια.

Ο τουρκικός κρατικός εισαγωγέας ενέργειας BOTAS θα διανείμει το φυσικό αέριο στα νοικοκυριά τον επόμενο μήνα μόλις ολοκληρωθούν οι έλεγχοι, δήλωσε ο Ντονμέζ σε συνέντευξή του το Σάββατο στο CNNTurk.

Ο Ερντογάν θα ανακοινώσει «καλά νέα» στις 20 Απριλίου

Ο υπουργός υπαινίχθηκε επίσης πιθανές εκπτώσεις στους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας ενόψει των εκλογών της 14ης Μαΐου, όπου ο πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιδιώκει την επανεκλογή του. Ο Ερντογάν θα ανακοινώσει «καλά νέα» στις 20 Απριλίου, δήλωσε ο Ντονμέζ.

Ο Τούρκος ηγέτης έχει τα ενεργειακά αποθέματα ως λύση για τα οικονομικά προβλήματα της χώρας, που περιλαμβάνουν έναν βαρύ λογαριασμό εισαγωγών ενέργειας που πληρώνεται σε ξένο νόμισμα.

Παρά τις κυβερνητικές επιδοτήσεις, οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος και θέρμανσης έχουν επιβαρύνει τα τουρκικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις εν μέσω και της συνεχιζόμενης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Ντονμέζ δήλωσε ότι η Ρωσία προμηθεύει περίπου το ένα τρίτο των αναγκών της Τουρκίας σε φυσικό αέριο, ενώ το 30% του εισαγωγών της χώρας ύψους 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι αφορούσε την ενέργεια.

Περίπου 710 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αποθεμάτων φυσικού αερίου εκτιμάται ότι έχουν ανακαλυφθεί σε υπεράκτια κοιτάσματα, κυρίως στο πεδίο Sakarya. Το εύρημα αξίζει 500 δισεκατομμύρια δολάρια με βάση τις τρέχουσες τιμές της αγοράς, δήλωσε ο Ντονμέζ.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ