Νέα
  • ΓΔ: 1424.77 +1.20%
  • Τζίρος: 175,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

H «εκδίκηση» των ευρωπαϊκών τραπεζών - Χασούρα 1 δισ. για τους σορτάκηδες τον Απρίλιο

Πηγή: AP

Οι short sellers, που στοιχημάτισαν κατά των ευρωπαϊκών τραπεζών, πρόκειται να χάσουν πολλά χρήματα τον Απρίλιο, αφού ο τομέας ανέκαμψε μετά την πτώση-σοκ της Credit Suisse, ενώ βρισκόμαστε εν αναμονή των ανακοινώσεων, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ισχυρά κέρδη τριμήνου.

Οι επενδυτές που «έστησαν» πτωτικές συναλλαγές πιστεύοντας ότι οι τιμές των μετοχών του κλάδου θα υποχωρήσουν περαιτέρω, έχουν χάσει περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων Ortex, αφού κέρδισαν 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια τον Μάρτιο, το μεγαλύτερο κέρδος εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο.

Ο δείκτης μετοχών των ευρωπαϊκών τραπεζών STOXX έχει αυξηθεί έως και 18%, από τα χαμηλά επίπεδα που σημείωσε στα τέλη Μαρτίου. Η ιταλική UniCredit - μία από τις κορυφαίες shorted μετοχές σύμφωνα με την Ortex και την S&P Global Market Intelligence - έχει σημειώσει ράλι 35% από τότε, στο υψηλότερο επίπεδό της από το 2016.

«Οι αυξήσεις των επιτοκίων έχουν ενισχύσει σημαντικά τα έσοδα από τόκους και αυτό δεν πρόκειται να μειωθεί αυτή τη στιγμή. Δεν είναι ακόμη καιρός να αφήσετε τις χρηματοοικονομικές μετοχές εκτός χαρτοφυλακίου», δήλωσε ο Carlo Franchini, επικεφαλής θεσμικών πελατών της Banca Ifigest στο Μιλάνο.

Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, στο αποκορύφωμα της τραπεζικής αναταραχής, οι αγορές προετοιμάζονταν για μια βαθιά ύφεση, ακόμη και για το ενδεχόμενο οι κεντρικές τράπεζες να αντιστρέψουν την πορεία τους και να αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια.

Απροετοίμαστοι οι σορτάκηδες

Το άγχος έχει πλέον εκτονωθεί και οι επενδυτές υπολογίζουν και πάλι σε περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων, βοηθώντας τις τραπεζικές μετοχές να ανακάμψουν, αλλά πιάνοντας απροετοίμαστους τους σορτάκηδες και όσους μείωσαν την έκθεσή τους στον κλάδο.

Σύμφωνα με την Refinitiv IBES, οι ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις αναμένεται να παρουσιάσουν το πρώτο τρίμηνο αύξηση κερδών κατά 31%, με την ετήσια αύξηση να προβλέπεται στο 19,5%.

Ωστόσο, έρευνα της Bank of America έδειξε ότι οι διαχειριστές κεφαλαίων μείωσαν την έκθεση στις τράπεζες τον Απρίλιο στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020, καθώς συσσωρεύονται σε πιο ανθεκτικούς στην ύφεση αμυντικούς τομείς.

Η Ortex εκτιμά ότι το βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον για τις ευρωπαϊκές τράπεζες προσεγγίζει το 1% της ελεύθερης κυκλοφορίας των μετοχών, που αποτελεί υψηλό 11 μηνών. Μεταξύ των 15 τραπεζών με υψηλό shorting, τόσο στην κατάταξη της Ortex όσο και στην κατάταξη της S&P, είναι οι BNP, Santander και ABN, οι οποίες έχουν μειώσει περισσότερο από το μισό τις απώλειές τους από τις αρχές Μαρτίου. Ωστόσο, η Svenska Handelsbanken, μια άλλη τράπεζα με υψηλό shorting, παραμένει 12% χαμηλότερα.

Ένας τομέας ανησυχίας είναι η έκθεση σε εμπορικά ακίνητα και οι επενδυτές είναι σε εγρήγορση για κάθε «κακό» σημάδι, ενώ οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα υποβάλουν τα αποτελέσματά τους την επόμενη εβδομάδα.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ