Νέα
  • ΓΔ: 1411.73 -0.11%
  • Τζίρος: 29,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

JP Morgan: Υφεση μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2024 βλέπουν 9 στους 10 επενδυτές

Πηγή: AP

Οι επενδυτές προετοιμάζονται για ύφεση και περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων, εάν ο πληθωρισμός παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, εκτιμά η JPMorgan.

Με βάση την έρευνά της σε επενδυτές, η Τράπεζα διαπίστωσε ότι αναμένουν πως η νομισματική και πιστωτική σύσφιξη, μαζί με τη συμπίεση των περιθωρίων κέρδους, θα ωθήσουν την οικονομία σε ύφεση. Σχεδόν το 90% των ερωτηθέντων βλέπει ύφεση μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Εν τω μεταξύ, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ συνεχίζει να αυξάνει τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό. Αν και ο πληθωρισμός έχει μειωθεί, παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο της Fed, που είναι 2%.

«Δεν βλέπουμε ότι τα επίπεδα του πληθωρισμού δίνουν στη Fed την επιλογή για χαλάρωση πριν από μια ύφεση. Διατηρούμε μια προκατάληψη κινδύνου προς μια ύφεση που θα ξεκινήσει αργότερα, με υψηλότερα τερματικά ποσοστά σε όλες τις ανεπτυγμένες αγορές και μια πιο συγχρονισμένη παγκόσμια ύφεση», αναφέρει η JPMorgan.

Διαβάστε επίσης: H «εκδίκηση» των ευρωπαϊκών τραπεζών - Χασούρα 1 δισ. για τους σορτάκηδες τον Απρίλιο

Προς νέα αύξηση των επιτοκίων η Fed, πιθανόν και η τελευταία

Αυτό το κλίμα, σε συνδυασμό με μια σφιχτή αγοράς εργασίας, δίνει στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής τους λόγους να συνεχίσουν την αύξηση των επιτοκίων. Σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME, οι αγορές αναμένουν ευρέως άλλη μια αύξηση των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της μονάδας στη συνεδρίαση της Fed τον επόμενο μήνα, εκτιμώντας ότι δεν θα ακολουθήσουν άλλες.

Παρόλο που η Fed μπορεί να «έχει αργήσει να έρθει στο πάρτι», η σύσφιξη θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες, δήλωσε η JPMorgan.

«Το ανώτατο επιτόκιο της Fed είναι πιθανότατα ορατό έπειτα από 475 μονάδες βάσης σύσφιξης σε διάστημα 13 μηνών», αναφέρεται στο σημείωμα. «Τονίστηκε ο κίνδυνος "μη ομαλοποίησης" και "μη προσγείωσης", με τη χρηματοπιστωτική αναταραχή να θεωρείται μεγαλύτερος βραχυπρόθεσμος κίνδυνος από την ύφεση», τονίζει η JP Morgan.

Συνολικά, οι επενδυτές προετοιμάζονται για μεγαλύτερη πτώση ως αποτέλεσμα των δυσμενών συνθηκών στην αγορά.

«Οι διαθέσεις μετρητών ευνοούνται έναντι των παγκόσμιων μετοχών, των εταιρικών ομολόγων υψηλής ποιότητας σε δολάρια ΗΠΑ, των εμπορευμάτων και των κρατικών ομολόγων DM που αντισταθμίζονται σε δολάρια ΗΠΑ και σχεδόν το ένα τρίτο πιστεύει ότι οι παγκόσμιες μετοχές θα είναι η κατηγορία περιουσιακών στοιχείων με τη χειρότερη απόδοση το 2023», αναφέρει το σημείωμα της JP Morgan.

Με πληροφορίες από Business Insider

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ