Νέα
  • ΓΔ: 1422.75 -0.14%
  • Τζίρος: 80,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΗΠΑ: Η ταχύτητα κατάρρευσης της SVB τρομάζει τη Fed - Χρειάστηκαν μόλις 36 ώρες

Πηγή: AP

Με ταχύτητα φωτός κατέρρευσαν τον Μάρτιο η Silicon Valley Bank (SVB) και η Signature Bank, γεγονός που αποτελεί κρίσιμο θέμα για τις εποπτικές Αρχές -  τη Fed και τη Federal Deposit Insurance Corporation (τον Οργανισμό ασφάλισης καταθέσεων) – που αναμένεται να ανακοινώσουν αύριο εκθέσεις σχετικά με τη δεύτερη και τρίτη μεγαλύτερη χρεοκοπία στην ιστορία των ΗΠΑ.

Από όλους τους παράγοντες για τα αίτια τους – τις μη απαντηθείσες προειδοποιητικές επιστολές των εποπτικών Αρχών, την αγνόηση του κινδύνου από την αύξηση των επιτοκίων, το τεράστιο μέγεθος των ανασφάλιστων καταθέσεων – αυτό που έχει εντυπωσιάσει τις Αρχές περισσότερο είναι το γεγονός ότι η κατάρρευση της SVB έγινε μέσα σε 36 ώρες.

Με ταχύτητα φωτός οι εκροές καταθέσεων

Μέσα σε 24 ώρες έκαναν φτερά καταθέσεις 42 δις. δολαρίων, ενώ άλλα 100 δις. δολάρια ήταν έτοιμα να φύγουν πριν κλείσει η τράπεζα στην Καλιφόρνια. Στην περίπτωση της Signature Bank χρειάστηκε λίγο μόνο περισσότερος χρόνος.

Αναζητώντας τα αίτια της χρεοκοπίας, βασική πηγή ανησυχίας για τις εποπτικές Αρχές, πέρα από τα λάθη που έγιναν στους ελέγχους, είναι αν είχαν τον χρόνο να κινηθούν ταχύτερα για να αποσοβήσουν τις εξελίξεις αυτές.

«Ο αριθμός 36 έχει τυπωθεί στο μυαλό μου… Πώς θα μπορούσαμε να σκεφθούμε για πρωτόκολλα με αυτή την ταχύτητα;» δήλωσε στο Reuters ο πρόεδρος της Altanta Fed, Ράφαελ Μπόστιτς.

Η περίπτωση της First Republic Bank

Πράγματι, καθώς οι αξιωματούχοι βάζουν τις τελευταίες πινελιές στις εκθέσεις τους, έχει προκύψει ένα νέο τεστ για τις εποπτικές Αρχές: Η First Republic Bank ανακοίνωσε βουτιά πάνω από 100 δις. δολάρια στις καταθέσεις της κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023, βυθίζοντας τη μετοχή της σε χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ και προκαλώντας φήμες για το μέλλον της 14ης μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας.

Ο Μπόστιτς προετοιμάζεται και για άλλα προβλήματα. Όπως είπε, είχε συζητήσεις με τράπεζες στην περιοχή του για την ανάγκη επικοινωνίας και εξοικείωσης με εργαλεία που θα μπορούσαν να χρειαστούν σε μία τέτοια περίπτωση, όπως το πώς θα έχουν πρόσβαση σε έκτακτο δανεισμό από τη Fed.

H έκθεση της Fed θα εστιάσει στην SVB, τον έλεγχο της οποίας ανέλαβαν οι ρυθμιστικές Αρχές στις 10 Μαρτίου μετά την αποτυχία της προσπάθειας για την αύξηση κεφαλαίου που προκάλεσε επιδρομή στις καταθέσεις της.

Ο αντιπρόεδρος της Fed, Μάικλ Μπαρ, δήλωσε ότι η έκθεση θα περιλαμβάνει συστάσεις πολιτικής καθώς και εμπιστευτικές εποπτικές πληροφορίες που συνήθως δεν δημοσιοποιούνται.

«Θεωρών ότι κάθε φορά που υπάρχει μία τέτοια χρεοκοπία, έχει αποτύχει ξεκάθαρα το μάνατζμεντ, έχουν αποτύχει οι εποπτικές Αρχές και έχει αποτύχει το ρυθμιστικό σύστημά μας», είχε δηλώσει τον Μάρτιο.

Την Παρασκευή αναμένεται η δημοσιοποίηση και της έκθεσης της FDIC για τη Signature Bank.

Με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ