Νέα
  • ΓΔ: 1413.26 -0.42%
  • Τζίρος: 104,62 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Πετρέλαιο: Κάτω από τα 75 δολάρια για πρώτη φορά από τον Μάρτιο - Τι φοβούνται οι traders

Πηγή: Pixabay

Kάτω από τα 75 δολάρια το βαρέλι υποχώρησαν, για πρώτη φορά από τον Μάρτιο, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού brent, καθώς τα αυξημένα επιτόκια πιέζουν την κατανάλωση προς τα κάτω και οι traders ανησυχούν για την υγεία της παγκόσμιας οικονομίας. Την ίδια στιγμή, πτωτική πορεία σημειώνουν τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ, ενώ η Τουρκία ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε νέα κοιτάσματα πετρελαίου, ικανά να παράγουν περίπου 100.000 βαρέλια την ημέρα και να καταστήσουν τη χώρα ενεργειακά ανεξάρτητη.

Το Brent για παραδόσεις τον Ιούλιο διαμορφώθηκε στα 74,28 δολάρια ανά βαρέλι λίγο μετά τις 11 το πρωί.

Το σημείο αναφοράς έφθασε στα 87 δολάρια το βαρέλι μόλις στα μέσα Απριλίου, λίγο αφότου ο ΟΠΕΚ+ δήλωσε ότι θα μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά περισσότερο από 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως.

Ωστόσο, η αποδυνάμωση της αμερικανικής οικονομίας και η συνεχιζόμενη αστάθεια μεταξύ των τραπεζών της, καθώς και η μείωση της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Κίνα, προκαλούν έντονη ανησυχίαστους επενδυτές και πτώση των περιθωρίων διύλισης.

Σε αυτό το αρνητικό κλίμα, στο επίκεντρο της προσοχής είναι η Fed και οι σημερινές ανακοινώσεις της για νέα αύξηση των επιτοκίων, με στόχο την περαιτέρω τιθάσευση του επίμονου πληθωρισμού. 

Μειώνονται τα αποθέματα στις ΗΠΑ

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες μειώθηκαν αυτή την εβδομάδα κατά 3,939 εκατομμύρια βαρέλια, όπως έδειξαν τα στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου (API) την Τρίτη, με τους αναλυτές να αναμένουν μείωση κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια.

Ο συνολικός αριθμός των βαρελιών αργού πετρελαίου που έχουν κερδηθεί μέχρι στιγμής φέτος εξακολουθεί να υπερβαίνει τα 34 εκατομμύρια βαρέλια.

Αυτή την εβδομάδα, τα αποθέματα SPR (Strategic Petroleum Reserve) μειώθηκαν για πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα, χάνοντας 2 εκατομμύρια βαρέλια για την εβδομάδα και φτάνοντας τα 364,9 εκατομμύρια βαρέλια -η χαμηλότερη ποσότητα αργού πετρελαίου στο SPR από τον Οκτώβριο του 1983.

Η αμερικανική παραγωγή αργού πετρελαίου μειώθηκε κατά 100.000 βαρέλια ημερησίως την εβδομάδα μέχρι τις 21 Απριλίου, στα 12,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Η αμερικανική παραγωγή είναι τώρα 900.000 bpd χαμηλότερη από την ανώτατη παραγωγή που παρατηρήθηκε τον Μάρτιο του 2020, αλλά 300.000 bpd υψηλότερη από πέρυσι τέτοια εποχή.

Τουρκία: Ανακαλύφθηκαν νέα κοιτάσματα πετρελαίου 

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε νέα κοιτάσματα πετρελαίου, ικανά να παράγουν περίπου 100.000 βαρέλια ημερησίως και να καταστήσουν τη χώρα ενεργειακά ανεξάρτητη, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Η εκτιμώμενη αξία των πετρελαϊκών αποθεμάτων στο κοίτασμα που ανακαλύφθηκε φτάνει τα «δεκάδες δισεκατομμύρια» δολάρια, σύμφωνα με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ