Νέα
  • ΓΔ: 1422.75 -0.14%
  • Τζίρος: 80,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΗΠΑ: Πώς προετοιμάζονται οι τράπεζες για το ενδεχόμενο κρατικής χρεοκοπίας

Οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες και διαχειριστές κεφαλαίων των ΗΠΑ έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται για τις επιπτώσεις από μία ενδεχόμενη χρεοκοπία του αμερικανικού δημοσίου καθώς έχουν ενταθεί μεν οι συζητήσεις για την αύξηση του πλαφόν χρέους των 31,4 τρις. δολαρίων αλλά ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά για την εύρεση μίας λύσης.

Ο χρηματοπιστωτικός τομέας των ΗΠΑ είχε λάβει προληπτικά μέτρα για ένα τέτοιο ολέθριο ενδεχόμενο και άλλες φορές στο παρελθόν καθώς το πλαφόν χρέους αναπροσαρμόστηκε αρκετές φορές στο παρελθόν για να διατηρηθεί η φερεγγυότητα του αμερικανικού κράτους, μετά από πόλωση και σκληρές διαμάχες Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών.

Η τελευταία φορά που υπήρξε σχετική προετοιμασία ήταν τον Σεπτέμβριο του 2021, αλλά αυτή τη φορά η κατάσταση έχει γίνει πιο επικίνδυνη, δεδομένου ότι η υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, είχε προειδοποιήσει ότι θα υπήρχε κίνδυνος για τις ΗΠΑ να μην αποπληρώσουν ομόλογά τους από τις αρχές Ιουνίου, χωρίς αύξηση του ορίου χρέους.

Σε αναμμένα κάρβουνα οι τραπεζίτες

Το γεγονός ότι η προθεσμία αυτή έχει πλησιάσει χωρίς να υπάρχει συμφωνία, έχει ως συνέπεια οι τραπεζίτες να κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, δήλωσε στέλεχος του κλάδου. Η διευθύνουσα σύμβουλος της Citigroup, Τζέιν Φρέιζερ, δήλωσε ότι η τωρινή συζήτηση για το όριο χρέους είναι πιο ανησυχητική από τις προηγούμενες, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Τζέιμι Ντάιμον, είπε ότι γίνεται εβδομαδιαίο συμβούλιο στην τράπεζα για το θέμα αυτό.

Με δεδομένο ότι στα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου  στηρίζεται το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, το πλήγμα από μία χρεοκοπία θα ήταν ασύλληπτο, με τους τραπεζίτες να αναμένουν τεράστιες διακυμάνσεις στις αγορές μετοχών και ομολόγων και σημαντικό φραγμό στη δυνατότητα διαπραγμάτευσης των αμερικανικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά.

Η δυσλειτουργία στην αγορά των treasuries θα εξαπλωνόταν γρήγορα στις αγορές παραγώγων, στεγαστικών δανείων και commodities καθώς οι επενδυτές θα αμφισβητούσαν και τη χρήση των αμερικανικών ομολόγων ως ενεχύρων για τη διασφάλιση δανείων και συναλλαγών.

Ακόμη και μία σύντομη υπέρβαση του ορίου χρέους θα μπορούσε να οδηγήσει σε άλμα των επιτοκίων, βουτιά των τιμών των μετοχών και παραβιάσεις σε συμβόλαια δανείων.

Τι προσέχουν οι τράπεζες

Οι τράπεζες, μεσίτες και πλατφόρμες συναλλαγών ετοιμάζονται για μία διαταραχή της αγοράς των treasuries καθώς και μία γενικότερη μεταβλητότητα.

Ο προγραμματισμός τους συνεπώς περιλαμβάνει τον τρόπο χειρισμού των ομολόγων του δημοσίου, το πώς θα αντιδρούσαν κρίσιμες αγορές άντλησης ρευστότητας καθώς και τη διασφάλιση ότι θα είναι επαρκής η τεχνολογία, η ικανότητα του προσωπικού και η ρευστότητα για τη διαχείριση μεγάλων όγκων συναλλαγών.

Η πλατφόρμα διαπραγμάτευσης ομολόγων Tradeweb ανέφερε ότι είναι σε συζητήσεις με πελάτες, κλαδικές ομάδες και άλλους παράγοντες της αγοράς για σχέδια έκτακτης ανάγκης.

Το πιο πιθανό σενάριο

Η Ενωση του Κλάδου Χρεογράφων και Χρηματοπιστωτικών Αγορών (SIFMA) έχει ένα εγχειρίδιο που αναλύει πώς θα επικοινωνούσαν οι παράγοντες της αγοράς πριν και κατά τις ημέρες της αθέτησης πληρωμών του αμερικανικού κράτους.

Το πιο πιθανό σενάριο που εξέτασε η SIFMA προβλέπει ότι το υπουργείο Οικονομικών θα αγοράσει χρόνο για την αποπληρωμή ομολογιούχων, ανακοινώνοντας πριν την πληρωμή ότι θα μεταθέσει την αποπληρωμή ομολόγων που λήγουν, παρατείνοντας την ωρίμανσή τους μέρα σε καθημερινή βάση. Αυτό θα επέτρεπε στην αγορά να συνεχίσει να λειτουργεί, αλλά δεν θα καταβαλλόταν τόκοι για τις ημέρες που θα καθυστερούσε η αποπληρωμή.

Στο πιο επικίνδυνο σενάριο, όπου το υπουργείο Οικονομικών δεν πληρώνει ούτε το κεφάλαιο ούτε τους τόκους και δεν παρατείνει τις λήξεις. Στην περίπτωση αυτή, τα ομόλογα που δεν θα αποπληρωθούν δεν θα μπορούσαν να διαπραγματευτούν και δεν θα ήταν πλέον μεταβιβάσιμα μέσω της Fedwire Securities Service, η οποία χρησιμοποιείται για την κατοχή, μεταφορά και εκκαθάριση κρατικών ομολόγων.

Κάθε σενάριο θα οδηγούσε πιθανόν σε σημαντικά λειτουργικά προβλήματα και θα απαιτούσε χειροκίνητες ημερήσιες προσαρμογές στις διαδικασίες συναλλαγών και εκκαθάρισης.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ