Νέα
  • ΓΔ: 1275.09 +0.14%
  • Τζίρος: 320,56 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τουρκία: Αναδίπλωση της κεντρικής τράπεζας για τους περιορισμούς στις πιστωτικές κάρτες

Η τουρκική κεντρική τράπεζα απέσυρε τον κανονισμό που εξέδωσε μετά τις εκλογές της περασμένης Κυριακής που αποσκοπούσε στον περιορισμό της ανάληψης χρημάτων με τη χρήση πιστωτικών καρτών και της ζήτησης χρυσού, μετά από την αντίδραση των πολιτών και εν όψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στις 28 Μαΐου, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο κανονισμός είχε ως στόχο τη στήριξη της τουρκικής λίρας, η οποία υποχώρησε λίγο πάνω από 1% αυτή την εβδομάδα. Ωστόσο, προκάλεσε σύγχυση στις τράπεζες και οδήγησε κάποιες από αυτές να μη δίνουν πλέον τη δυνατότητα αναλήψεων χρημάτων μέσω πιστωτικών καρτών ή να περιορίζουν τη χρήση τους.

Οι τουρκικές τράπεζες δεν απαιτείται πλέον να διακρατούν κρατικά ομόλογα με χαμηλές αποδόσεις έναντι των αγορών χρυσού από πελάτες τους ή των υπεραναλήψεων που κάνουν με τις πιστωτικές κάρτες τους, σύμφωνα με επιστολή προς τις τράπεζες που είναι σε γνώση του Bloomberg.

Οι Τούρκοι βασίζονται στις πιστωτικές κάρτες

Πολλοί Τούρκοι βασίζονται σε αναλήψεις από πιστωτικές κάρτες για να επιβιώσουν εν μέσω του υψηλότερου πληθωρισμού 20ετίας. Ορισμένοι αγόραζαν χρυσό για να προστατευθούν από τον πληθωρισμό.

Ο αρχικός κανονισμός απαιτούσε από τις τράπεζες να διατηρούν κρατικά ομόλογα που αντιστοιχούν στο 30% των αγορών χρυσού ή κοσμημάτων των πελατών τους, των οποίων τα πιστωτικά όρια ήταν υψηλότερα από 50.000 λίρες ή περίπου 2.500 δολάρια.

Κατρακύλα της λίρας

Όπως έγραψε η «Η» χθες, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έστειλε οδηγία στις τουρκικές τράπεζες, με την οποία έθετε πλαφόν 15 χιλιάδων τουρκικών λιρών (ένα δολάριο αντιστοιχεί περίπου σε 20 λίρες)  στις αναλήψεις μετρητών με τη χρήση πιστωτικών καρτών και την αγορά κοσμημάτων. 

Επίσης, η κεντρική τράπεζα περιόρισε το όριο ημερήσιας αγοράς συναλλάγματος από τις τράπεζες κατά 25%, ενώ αύξησε την προμήθεια για αγορά ξένου νομίσματος από 5% σε 10% και στο 30% μετά τις 28 Ιουλίου.

Οι τουρκικές Αρχές επιδιώκουν να σταθεροποιήσουν τη λίρα, η οποία έχει κάνει βουτιά 80% από το 2018 και έχει υποχωρήσει 20% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Η ανορθόδοξη πολιτική του προέδρου Ερντογάν να μειώνει τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον δυσθεώρητο πληθωρισμό έχει οδηγήσει στη συνεχή κατρακύλα της λίρας.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ