Νέα
  • ΓΔ: 1458.52 +0.43%
  • Τζίρος: 98,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

IEA: Η προσφορά πετρελαίου δεν θα επηρεαστεί από ένα αυστηρό πλαφόν στην τιμή του

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Φατίχ Μπιρόλ, Πηγή: AP

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) δεν αναμένει ότι οι κινήσεις της G7 για την αντιμετώπιση της παράκαμψης των ανώτατων τιμών της ρωσικής ενέργειας θα αλλάξουν την κατάσταση της προσφοράς αργού πετρελαίου και πετρελαιοειδών, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της ΙΕΑ, Φατίχ Μπιρόλ.

Η G7, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αυστραλία συμφώνησαν να επιβάλουν ανώτατο όριο τιμών 60 δολαρίων ανά βαρέλι στο ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται δια θαλάσσης και να θέσουν πλαφόν και στα ρωσικά πετρελαιοειδή, προκειμένου να στερήσουν από τη Μόσχα έσοδα.

Η G7 θα ενισχύσει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της καταστρατήγησης των ανώτατων ορίων «αποφεύγοντας παράλληλα τις δευτερογενείς επιπτώσεις και διατηρώντας τον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό», δήλωσε το Σάββατο η ομάδα, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης των ηγετών της.

Ο ΙΕΑ, ο οποίος παρέχει αναλύσεις και στοιχεία στην G7 για την ενέργεια, δεν βλέπει ότι η ενισχυμένη επιβολή των ανώτατων ορίων τιμών θα επηρεάσει την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου και καυσίμων, δήλωσε ο Μπιρόλ στο Reuters, σε συνέντευξή του στο περιθώριο της συνόδου κορυφής.

«Οποιεσδήποτε σημαντικές αλλαγές στις αγορές, όπως πάντα, θα αντικατοπτρίζονται στην ανάλυσή μας, στις εκθέσεις μας, αλλά προς το παρόν δεν βλέπω λόγο να γίνει αλλαγή στην ανάλυσή μας», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ανώτατο όριο τιμών πέτυχε δύο βασικούς στόχους: δεν προκάλεσε στενότητα στις αγορές, καθώς το ρωσικό πετρέλαιο συνέχισε να ρέει, αλλά ταυτόχρονα μειώθηκαν τα έσοδα της Μόσχας.

«Η Ρωσία έπαιξε το ενεργειακό χαρτί και απέτυχε. Υπάρχουν όμως κάποια κενά, κάποιες προκλήσεις για την καλύτερη λειτουργία του ανώτατου ορίου τιμών πετρελαίου», δήλωσε ο Μπιρόλ. 

Επενδύσεις σε φυσικό αέριο

Η G7 επανέφερε επίσης την υποστήριξη για τις επενδύσεις φυσικού αερίου στο ανακοινωθέν του Σαββάτου. Η κίνηση αυτή έχει θορυβήσει τους ακτιβιστές για το κλίμα, οι οποίοι προειδοποίησαν ότι η ομάδα μπορεί να μην πετύχει τον στόχο της για καθαρές μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050 και να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

«Μπορεί να έχει κάποιο αντίκτυπο, αλλά οι χώρες επανέλαβαν για άλλη μια φορά ότι, αν υπάρξουν κάποιες επιπτώσεις με την επιβράδυνση σε αυτόν τον τομέα, θα επιταχύνουν σε άλλους τομείς και ότι αυτό δεν θα αλλάξει την αποφασιστικότητά τους για την επίτευξη του στόχου του 1,5 βαθμού Κελσίου», δήλωσε ο Μπιρόλ.

«Η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια συμβαίνει και μάλιστα πολύ πιο γρήγορα από ό,τι πολλοί πιστεύουν».

Η αλλαγή στάσης έγινε από τη Γερμανία, που κάποτε ήταν κορυφαίος αγοραστής ρωσικού φυσικού αερίου, όπως ανέφεραν πηγές, και το ανακοινωθέν δεν είχε χρονοδιάγραμμα για επενδύσεις στον τομέα του φυσικού αερίου.

«Δεν υπάρχει καθορισμός οποιουδήποτε χρονοδιαγράμματος στον  τομέα αυτόν, αλλά νομίζω ότι το κύριο ζήτημα οφείλεται στην εξάρτησης κυρίως των ευρωπαϊκών χωρών από το ρωσικό φυσικό αέριο για δεκαετίες. Τώρα δεν είναι εύκολο να αλλάξουν τα πάντα από τη μια μέρα στην άλλη», δήλωσε ο Μπιρόλ.

«(Ο Γερμανός) καγκελάριος (Όλαφ) Σολτς ξεκαθάρισε, ξανά και ξανά, ότι η Γερμανία είναι πολύ πρόθυμη να επιτύχει αυτόν τον στόχο του 1,5 βαθμού. Και πιστεύω στα λόγια του», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από Reuters

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ