Νέα
  • ΓΔ: 1481.08 -0.09%
  • Τζίρος: 35,71 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Bullard (Fed): Θα χρειαστούν δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων

Πηγή: AP

O πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας του Σεντ Λιούις, James Bullard, δήλωσε ότι η Fed πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια ακόμη δύο φορές φέτος για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

«Θεωρών ότι θα πρέπει να φτάσει υψηλότερα το επιτόκιo για να υπάρξει καθοδική πίεση στον πληθωρισμό και να επανέλθουμε έγκαιρα στον στόχο μας για τον πληθωρισμό», δήλωσε.

«Σκέφτομαι δύο επιπλέον κινήσεις φέτος – δεν ξέρω πότε ακριβώς θα γίνονταν, αλλά έχω συχνά υποστηρίξει ότι είναι καλύτερα νωρίτερα παρά αργότερα», πρόσθεσε.

Ο Bullard είναι από τα «γεράκια» της Fed που είχε ταχθεί νωρίς υπέρ μίας επιθετικής αύξησης των επιτοκίων, πριν ακόμη κινηθεί η αμερικανική κεντρική τράπεζα σε αυτή τη γραμμή.

Νέες προβλέψεις για τα επιτόκια τον Ιούνιο

Η Fed αύξησε τα επιτόκια επιθετικά από πέρυσι και στην τελευταία συνεδρίαση του Μαΐου έφθασε στο 5% έως 5,25% από το σχεδόν μηδενικό επίπεδο τον Μάρτιο του 2022.

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην αυξηθούν τα επιτόκια στη συνεδρίαση στις 13/14 Ιουνίου. Στη συνεδρίαση του Μαρτίου, η μέση πρόβλεψη των αξιωματούχων της Fed ήταν ότι το επιτόκιο θα φθάσει στο 5,1%, επίπεδο που έφθασε αυτό τον μήνα. Νέα πρόβλεψη θα υπάρξει στην προσεχή συνεδρίαση.

Ο Bullard είπε ότι η πρόβλεψη του Μαρτίου βασίστηκε σε μία οριακή ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας και σε ταχεία μείωση του πληθωρισμού, αλλά αντί τούτου η ανάπτυξη ήταν πιο εύρωστη και οι πιέσεις στις τιμές δεν μειώθηκαν γρήγορα.

Για τον λόγο αυτό, είπε, η Fed πρέπει να αυξήσει και άλλο τα επιτόκια και το σημερινό περιβάλλον, με την ανεργία στο χαμηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1960, είναι καλή συγκυρία για δράση.

 

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ