Νέα
  • ΓΔ: 1471.63 -0.65%
  • Τζίρος: 85,86 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Γκίντος (ΕΚΤ): Οι κυβερνήσεις να ανακαλέσουν τα μέτρα ελάφρυνσης για την ενεργειακή κρίση

Πηγή: AP

Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης θα πρέπει να ανακαλέσουν τα μέτρα ελάφρυνσης που εφάρμοσαν ως απάντηση στην ενεργειακή κρίση το 2022, εάν δεν θέλουν να τροφοδοτήσουν περαιτέρω τον πληθωρισμό, δήλωσε σήμερα Πέμπτη ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Καθώς η ενεργειακή κρίση εξασθενεί, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ανακαλέσουν άμεσα τα σχετικά μέτρα στήριξης, με συντονισμένο τρόπο, για να αποφύγουν την αύξηση των μεσοπρόθεσμων πληθωριστικών πιέσεων, γεγονός που θα απαιτούσε μια ισχυρότερη αντίδραση της νομισματικής πολιτικής», δήλωσε ο ντε Γκίντος.

Σήμα από Κομισιόν

Ανάλογο σήμα έστειλε χθες και η Κομισιόν, στις συστάσεις της για τις χώρες – μέλη της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά την Ελλάδα, η Κομισιόν ζητά να τεθεί τέλος στα μέτρα στήριξης για την ενέργεια έως το τέλος του 2023 και τονίζει ότι σε περίπτωση που υπάρξει νέα αύξηση των τιμών ενέργειας θα πρέπει να υπάρξουν στοχευμένα μέτρα που δεν θα επηρεάζουν τη δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας.

Η Κομισιόν αναφέρει ότι η εξοικονόμηση από την απόσυρση των μέτρων στήριξης θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του ελλείμματος. «Αν νέες αυξήσεις στις τιμές ενέργειας καταστήσουν αναγκαία μέτρα στήριξης, να διασφαλίσετε ότι αυτά θα είναι στοχευμένα για την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, δημοσιονομικά προσιτά και να διατηρήσετε τα κίνητρα για την εξοικονόμηση ενέργειας», σημειώνει στις συστάσεις της.

Λαγκάρντ: Τα επιτόκια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για όσο χρειαστεί

Στη σφιχτή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ επιμένει η Κριστίνα Λαγκάρντ, η οποία σε χθεσινό άρθρο της στη γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Échos, με αφορμή την 25η επέτειο από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ξεκαθάρισε: «Θα διασφαλίσουμε, ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας του 2% και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον αυξήσαμε τα επιτόκια με πρωτοφανή ρυθμό, και θα τα διατηρήσουμε σε αυτά τα επίπεδα, για όσο διάστημα χρειαστεί».

Δύο μέτωπα

Υπογραμμίζοντας, ότι η άσκηση της νομισματικής πολιτικής πρέπει να βασίζεται σε ένα ισχυρό τραπεζικό σύστημα και ότι η χρηματοπιστωτική σταθερότητα αποτελεί προϋπόθεση για τη σταθερότητα των τιμών και το αντίστροφο, αναφέρει, ότι η Ευρώπη, αντιμέτωπη με έναν πιο απρόβλεπτο κόσμο, μπορεί να ενισχύσει την ανθεκτικότητα σε δύο μέτωπα: με την ενσωμάτωση των κεφαλαιαγορών της, καθώς θα είναι σε θέση να διευκολύνει περαιτέρω τις επενδύσεις στον πράσινο και τον ψηφιακό τομέα, και με την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης.

 

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ