Νέα
  • ΓΔ: 1424.77 +1.20%
  • Τζίρος: 175,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Αγορές ομολόγων: Η ανακούφιση από την αύξηση του ορίου χρέους των ΗΠΑ μπορεί να είναι σύντομη

Πηγή: Pixabay
Πηγή: Pixabay

H καταρχήν συμφωνία για την αύξηση του ορίου χρέους των ΗΠΑ, που επιτεύχθηκε σήμερα το πρωί, αποτελεί καλό νέο για τις αγορές των αμερικανικών ομολόγων, αλλά η ανακούφιση μπορεί να είναι σύντομη καθώς το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει σε μπαράζ εκδόσεων νέων τίτλων, στραγγίζοντας ρευστότητα.

«Η συμφωνία θα είναι πολύ καλή για τις αγορές», δήλωσε ο διευθυντής της KlarityFX, προσθέτοντας ότι «θέλουμε να δούμε ποιο είναι το περιεχόμενό της».

Αν και το τέλος της αβεβαιότητας σχετικά με την αύξηση του ορίου χρέους είναι καλοδεχούμενo, η ανακούφιση που μπορεί να προκύψει από τη συμφωνία πιθανόν να είναι βραχύβια για τους επενδυτές. Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ αναμένεται να αναπληρώσει γρήγορα τα άδεια ταμεία του με εκδόσεις ομολόγων, απορροφώντας ρευστότητα εκατοντάδων δις. δολαρίων από την αγορά.

Εκδόσεις ομολόγων 1,1 τρισ. δολ. το επόμενο 7μηνο

Η αύξηση του ορίου χρέους από το επίπεδο των 31,4 τρις. δολαρίων αναμένεται να ακολουθηθεί το επόμενο 7μηνο από εκδόσεις βραχυπρόθεσμων ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου ύψους 1,1 τρις. δολαρίων, σύμφωνα με εκτιμήσεις της JPMorgan, ένα σχετικά μεγάλο ποσό για μία τέτοια χρονική περίοδο.

Αυτές οι εκδόσεις ομολόγων, πιθανόν με τα σημερινά επιτόκια, θεωρείται ότι θα μειώσουν δραστικά τα διαθέσιμα των τραπεζών καθώς οι καταθέσεις των πελατών τους θα στραφούν στα κρατικά ομόλογα που έχουν μεγαλύτερες αποδόσεις και είναι σχετικά πιο ασφαλή.

Εκροές καταθέσεων 

Μία τέτοια εξέλιξη θα όξυνε μία ήδη παρατηρούμενη τάση εκροών καταθέσεων, θα ασκούσε μεγαλύτερη πίεση στη ρευστότητα ή θα αφαιρούσε μετρητά που έχουν οι τράπεζες, θα ωθούσε ανοδικά τα επιτόκια για βραχυπρόθεσμα δάνεια και ομόλογα και τελικά θα έκανε πιο ακριβή τη χρηματοδότηση για τις εταιρείες που υποφέρουν ήδη από το περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων.

«Θα υπάρξει ασφαλώς ανακούφιση στις αγορές ομολόγων», δήλωσε αναλυτής της Macquarie, προσθέτοντας: «Αλλά αυτό που δεν θα λύσει είναι ότι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έχουν αυξηθεί σε όλη την καμπύλη πρόσφατα… με την προσδοκία ότι θα υπάρξουν αρκετές εκδόσεις τίτλων τις επόμενες λίγες εβδομάδες καθώς το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να αναπληρώσει τα διαθέσιμά του».

Αναλυτής της BNP εκτίμησε ότι περίπου 750 – 800 δις. δολάρια μπορεί να μετακινηθούν από ρευστά μέσα, όπως τραπεζικές καταθέσεις. «Η ανησυχία μας είναι ότι αν η ρευστότητα φύγει από το σύστημα, για οποιονδήποτε λόγο, αυτό θα δημιουργήσει ένα περιβάλλον όπου οι αγορές θα είναι επιρρεπείς σε κραχ», δήλωσε ο διευθυντής επενδύσεων της Ruffer.

Δεν είναι δεδομένη η μείωση της ρευστότητας

Ωστόσο, η πίεση στη ρευστότητα δεν είναι δεδομένη. Οι εκδόσεις τίτλων του αμερικανικού δημοσίου θα μπορούσαν αν μέρει να απορροφηθούν από αμοιβαία κεφάλαια χρηματικών διαθεσίμων, τα οποία θα τα προτιμούσαν από τα ρέπος.

Στην περίπτωση αυτή, «ο αντίκτυπος στις ευρύτερες χρηματοπιστωτικές αγορές θα ήταν σχετικά περιορισμένη», σημείωσε ο διευθυντής για τα ομόλογα της BMO Capital Markets.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ