Νέα
  • ΓΔ: 1275.09 +0.14%
  • Τζίρος: 320,56 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τουρκία: Σε χαμηλό ρεκόρ η λίρα - Ανάπτυξη πάνω από τις προσδοκίες το α΄τρίμηνο

Πηγή: AP

Η τουρκική λίρα υποχώρησε σήμερα Τετάρτη σε νέο χαμηλό ρεκόρ έναντι του δολαρίου, εν αναμονή των αποφάσεων του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, αναφορικά με τη σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου και την κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής μετά τον εκλογικό του θρίαμβο.

Στην τρίτη διαδοχική ημέρα απωλειών της, η λίρα εξασθένησε σχεδόν 1,5%, φθάνοντας στο ρεκόρ των 20,75 έναντι του αμερικανικού νομίσματος, αυξάνοντας τις απώλειές της φέτος σε σχεδόν 10%.

Οι επενδυτές έχουν εκφράσει πολλάκις την ανησυχία τους για τη βιωσιμότητα της ανορθόδοξης οικονομικής πολιτικής της Τουρκίας, καθώς ο Ερντογάν ακολούθησε τη συνταγή των χαμηλών επιτοκίων. Το ενδιαφέρον εστιάζεται τώρα στο ποιοι θα αναλάβουν τους κορυφαίους ρόλους στον τομέα της χάραξης οικονομικής πολιτικής και αν θα υπάρξει αλλαγή στάσης.

Μια συνάντηση αυτή την εβδομάδα μεταξύ του Ερντογάν και του Μεχμέτ Σιμσέκ, τον οποίο εκτιμούν οι επενδυτές, τροφοδότησε τα σενάρια για πιθανή στροφή προς πιο συμβατικές πολιτικές. 

Διαβάστε επίσης: Τουρκική λίρα: Συνεχίζει να διολισθαίνει σε νέο χαμηλό ρεκόρ μετά την εκλογική νίκη Ερντογάν

Ο Μεχμέτ Σιμσέκ ήταν πρώην υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, ο οποίος ήταν γνωστός για τις φιλικές προς την αγορά πολιτικές του. Στη συνέχεια έγινε αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας, από το 2015 έως το 2018.

«Δεν ξέρω αν θα είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών ή όχι, αλλά είναι σημαντικό να αναλάβει ένα αξιόπιστο όνομα για να σταλεί μήνυμα αλλαγής στην αγορά. Η δράση είναι πιο σημαντική από την πρόθεση», δήλωσε ο Cagri Kutman της KNG Securities.

«Εάν είναι ο Μεχμέτ Σιμσέκ στην ηγεσία ή κάποιο άλλο πρόσωπο, ανάλογης βαρύτητας, θα αποτελέσει μια μεγάλη κίνηση. Και η αγορά θα είναι περίεργη για την πρώτη κίνηση του οικονομικού επιτελείου - θα υπάρξουν πιο ορθόδοξες πολιτικές, θα κάνουν κάτι χειρότερο ή θα κάνουν κάτι για να κερδίσουν χρόνο και να δουν πώς θα πάνε τα πράγματα;».

Ανάπτυξη πάνω από τις προσδοκίες

Η οικονομική ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου παρέμεινε ζωηρή παρά τις επιπτώσεις των σεισμών στη νότια Τουρκία, του υψηλού πληθωρισμού και της κρίσης του κόστους ζωής.

Η οικονομία της Τουρκίας επεκτάθηκε κατά 4,0% το πρώτο τρίμηνο του έτους, λίγο πάνω από τις προσδοκίες, όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία σήμερα, παρά τις επιπτώσεις των σεισμών του Φεβρουαρίου που προκάλεσαν τον θάνατο περισσότερων από 50.000 ανθρώπων και άφησαν εκατομμύρια ανθρώπους άστεγους.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) του πρώτου τριμήνου αυξήθηκε κατά 0,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία.

Μια δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπε ανάπτυξη 3,9% το πρώτο τρίμηνο και 2,8% το 2023.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ