Νέα
  • ΓΔ: 1215.8 -0.16%
  • Τζίρος: 101,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΔΝΤ: Σήμα για νέα αύξηση επιτοκίων από τη Fed - Ανησυχία για τις συνθήκες χρηματοδότησης

Με την επισήμανση, ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε ένα «εξαιρετικά αβέβαιο περιβάλλον», το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τονίζει ότι δεν έχει δει ακόμη αρκετές τράπεζες να αποσύρουν τον δανεισμό τους, γεγονός που θα ανάγκαζε την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) να αλλάξει πορεία στον κύκλο αύξησης των επιτοκίων της.

«Δεν βλέπουμε ακόμη σημαντική επιβράδυνση του δανεισμού. Υπάρχει κάποια, αλλά όχι στην κλίμακα που θα οδηγούσε τη Fed να κάνει πίσω» δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, στο CNBC από το Ντουμπρόβνικ της Κροατίας.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σε έκθεση της για τις τράπεζες τον Μάιο προειδοποίησε ότι οι δανειστές ανησυχούν για τις συνθήκες που θα επικρατήσουν, καθώς τα προβλήματα σε μεσαίου μεγέθους χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στις ΗΠΑ προκάλεσαν τις τράπεζες να αυστηροποιήσουν τα πρότυπα δανεισμού για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Οι υπεύθυνοι για τα δάνεια της Fed πρόσθεσαν ότι αναμένουν ότι τα ζητήματα θα συνεχιστούν το επόμενο έτος λόγω των μειωμένων προβλέψεων για την ανάπτυξη και των ανησυχιών για τις εκροές καταθέσεων και τη μειωμένη ανοχή στον κίνδυνο.

Η Γκεοργκίεβα δήλωσε στο CNBC: «Βρισκόμαστε σε ένα εξαιρετικά αβέβαιο περιβάλλον. Επομένως, δώστε προσοχή στις τάσεις και να είστε ευέλικτοι, να προσαρμόζεστε - αν οι τάσεις αλλάξουν».

Το σχόλιο του ΔΝΤ σχετικά με τον ρυθμό επιβράδυνσης του παγκόσμιου δανεισμού έρχεται μετά τη δήλωση του επικεφαλής οικονομολόγου του Pierre-Olivier Gourinchas στο CNBC τον Απρίλιο ότι οι τράπεζες βρίσκονται πλέον σε μια "πιο επισφαλή κατάσταση"  που θα έθετε σε κίνδυνο τις προβλέψεις του διεθνούς οργανισμού για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Η πλειονότητα των μεγάλων παγκόσμιων κεντρικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, έχουν σφίξει επιθετικά τη νομισματική τους πολιτική για να τιθασεύσουν τον ραγδαία αυξανόμενο πληθωρισμό. Εν τω μεταξύ, το παγκόσμιο χρέος του κόσμου έχει διογκωθεί σε ένα υψηλό σχεδόν ρεκόρ των 305 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το  Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών (Institute of International Finance). Το IIF ανέφερε στην έκθεσή του τον Μάιο ότι τα υψηλά επίπεδα χρέους και τα επιτόκια έχουν οδηγήσει σε περαιτέρω ανησυχίες σχετικά με τη μόχλευση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

«Λίγο ακόμα»

Σε συνδυασμό με μια ανθεκτική αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, η Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι η Fed θα μπορούσε να προχωρήσει σε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, καθώς το ΔΝΤ δεν έχει δει ακόμη μια σημαντική επιβράδυνση του δανεισμού που θα την ωθούσε (Fed) να αντιστρέψει την πορεία της.

«Η πίεση που προέρχεται από την αύξηση των εισοδημάτων και την ανεργία που είναι ακόμα πολύ, πολύ χαμηλή, σημαίνει ότι η Fed θα πρέπει να διατηρήσει την πορεία της και ίσως κατά την άποψή μας, ίσως χρειαστεί να κάνει λίγο περισσότερο», είπε χαρακτηριστικά.

Η ίδια προέβλεψε ότι το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ θα ξεπεράσει το 4%, έως και το 4,5%, από περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed, αφού το ποσοστό αυξήθηκε στο 3,7% τον Μάιο, σημειώνοντας το υψηλότερο από τον Οκτώβριο του 2022.

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ