Νέα
  • ΓΔ: 1406.91 -2.24%
  • Τζίρος: 135,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Πικρή... σοκολάτα: Σε υψηλό επταετίας το κακάο - Ερχονται ανατιμήσεις 

Πηγή: AP

Ακριβά θα πληρώνουν τη σοκολάτα οι λάτρεις της, καθώς αυξήθηκε το κόστος του κακάο. Οι τιμές της σοκολάτας αυξήθηκαν κατά 14% τον τελευταίο χρόνο, όπως έδειξαν τα στοιχεία της NielsenIQ. Σύμφωνα με παρατηρητές της αγοράς, οι τιμές πρόκειται να αυξηθούν περαιτέρω λόγω των περιορισμένων προμηθειών κακάο.

«Η αγορά κακάο έχει βιώσει μια αξιοσημείωτη άνοδο των τιμών... Τα τελικά αποθέματα κακάο αναμένεται να μειωθούν σε ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα φέτος», δήλωσε στο CNBC ο επικεφαλής αναλυτής ερευνών της S&P Global Commodity Insights, Sergey Chetvertakov, σε ηλεκτρονικό μήνυμα.

Οι τιμές του κακάο την Παρασκευή εκτινάχθηκαν στα 3.160 δολάρια ανά μετρικό τόνο - το υψηλότερο επίπεδο από τις 5 Μαΐου 2016.

Το εμπόρευμα διαπραγματευόταν για τελευταία φορά στα 3.171 δολάρια ανά μετρικό τόνο.

Ο Chetvertakov πρόσθεσε ότι η άφιξη του καιρικού φαινομένου Ελ Νίνιο προβλέπεται να φέρει χαμηλότερες από το μέσο όρο βροχοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους Harmattan στη Δυτική Αφρική, όπου καλλιεργείται σε μεγάλο βαθμό το κακάο. Η Ακτή Ελεφαντοστού και η Γκάνα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 60% της παγκόσμιας παραγωγής κακάο. 

Το Ελ Νίνιο είναι ένα καιρικό φαινόμενο που συνήθως φέρνει θερμότερες και ξηρότερες από τις συνήθεις συνθήκες στον κεντρικό και ανατολικό τροπικό Ειρηνικό Ωκεανό.

Πηγή: AP

Ο Chetvertakov προβλέπει ότι η αγορά κακάο θα μπορούσε να πληγεί από ένα ακόμη έλλειμμα κατά την επόμενη περίοδο, η οποία διαρκεί από τον Οκτώβριο έως τον Σεπτέμβριο του 2024. Και αυτό σημαίνει ότι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το κακάο θα μπορούσαν να εκτοξευθούν περαιτέρω και να φθάσουν έως και τα 3.600 δολάρια ανά μετρικό τόνο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του.

«Πιστεύω ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για την πιθανότητα υψηλότερων τιμών στη σοκολάτα», δήλωσε, καθώς οι παραγωγοί σοκολάτας είναι αναγκασμένοι να μετακυλήσουν το υψηλότερο κόστος παραγωγής στους καταναλωτές, ενώ συνεχίζουν να πιέζονται από την αύξηση του κόστους των πρώτων υλών, την εκτίναξη των ενεργειακών δαπανών και τα αυξημένα επιτόκια.

Πηγή: AP

Αύξηση των τιμών της ζάχαρης και του βουτύρου κακάο

Ενα άλλο συστατικό που που χρησιμοποιείται για την παρασκευή μιας σοκολάτας, το βούτυρο κακάο, έχει επίσης σημειώσει αύξηση στις τιμές του της τάξεως του 20,5% από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα.

Η ζάχαρη, ένα άλλο κύριο συστατικό της σοκολάτας, επίσης καταγράφει συνεχείς ανατιμήσεις - ξεπερνώντας το υψηλό 11 ετών τον Απρίλιο.

Μεταξύ των διαφόρων ποικιλιών σοκολάτας, οι τιμές της μαύρης σοκολάτας θα πληγούν, σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότερο. Η μαύρη σοκολάτα αποτελείται από περισσότερα στερεά κακάο σε σύγκριση με τις αντίστοιχες λευκές και γαλακτοκομικές σοκολάτες, που περιέχουν περίπου 50% έως 90% στερεά κακάο, βούτυρο κακάο και ζάχαρη. 

Με πληροφορίες από CNBC
 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ