Νέα
  • ΓΔ: 1452.24 +0.26%
  • Τζίρος: 112,42 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Τα διαμάντια χάνουν τη λάμψη τους - Πτώση 18% της τιμής τους κι έπεται συνέχεια...

Πηγή: Pixabay

Τα διαμάντια δεν είναι αυτή την περίοδο ο καλύτερος φίλος των επενδυτών, με τους πολύτιμους λίθους να χάνουν σημαντικά την αξία τους τους τελευταίους μήνες.

Οι τιμές των διαμαντιών έχουν υποχωρήσει κατά 18% από τα ιστορικά υψηλά τους τον Φεβρουάριο του 2022 και είναι χαμηλότερες κατά 6,5% από την αρχή του έτους, σύμφωνα με έναν παγκόσμιο δείκτη τιμών ακατέργαστων διαμαντιών (Global Rough Diamond Price Index). Μάλιστα, όπως προβλέπουν παρατηρητές της αγοράς, η αξία τους πρόκειται να κάνει περαιτέρω βουτιά.

«Ένα φυσικό διαμάντι ελαφρώς καλύτερης ποιότητας από το μέσο όρο 1 καρατίου κόστιζε 6.700 δολάρια πριν από ένα χρόνο, σήμερα το ίδιο διαμάντι πωλείται για 5.300 δολάρια», δήλωσε στο CNBC ο Paul Zimnisky, διευθύνων σύμβουλος της Paul Zimnisky Diamond Analytics.

Τα διαμάντια, μαζί με άλλα κοσμήματα, είδαν αυξημένες τιμές κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, η οποία κορυφώθηκε στις αρχές του περασμένου έτους.

«Οι καταναλωτές ήταν έτοιμοι να ξοδέψουν», ανέφερε η εταιρεία συμβούλων διαχείρισης Bain & Company σε έκθεσή της με ημερομηνία τον περασμένο Φεβρουάριο. «Είχαν ρευστό από τις ζωηρές κεφαλαιαγορές και τα προγράμματα οικονομικής τόνωσης και ήταν πρόθυμοι να το ξοδέψουν σε ακριβά δώρα για τους αγαπημένους τους», ανέφεραν.

Όταν οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν ή να φάνε έξω, όλα αυτά τα χρήματα που περίσσευαν πήγαιναν σε είδη πολυτελείας και κοσμήματα, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Angara Jewelry, Ankur Daga.

Οταν η οικονομία άρχισε να ανοίγει και πάλι, οι τιμές των διαμαντιών άρχισαν να μετριάζονται και διολίσθησαν σε μια «απότομη πτώση», πρόσθεσε.

Ο συνεχιζόμενος ανταγωνισμός από τα τεχνητά διαμάντια, η βραδύτερη ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας και το αβέβαιο μακροοικονομικό σκηνικό είναι επίσης παράγοντες που οδηγούν σε μια ασθενή αγορά, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του κλάδου.

Διαμάντια
Πηγή: Pexels

Τέλειο υποκατάστατο

Ένας αυξανόμενος αριθμός καταναλωτών στρέφεται στα εργαστηριακά παραγόμενα διαμάντια, δήλωσε ο Edahn Golan, διευθύνων σύμβουλος της Edahn Golan Diamond Research & Data.

«Το μερίδιο των πωλήσεων εργαστηριακών διαμαντιών αυξάνεται σε σχέση με τα φυσικά διαμάντια. Το 2020, ήταν μόλις 2,4%. Το 2023 μέχρι σήμερα έχει ήδη ανέλθει στο 9,3%», είπε.

Τα εργαστηριακά διαμάντια κατασκευάζονται σε ελεγχόμενο περιβάλλον με τη χρήση ακραίας πίεσης και θερμότητας που αναπαράγει τον τρόπο με τον οποίο τα φυσικά διαμάντια σφυρηλατούνται εκατοντάδες χιλιόμετρα μέσα στον μανδύα της Γης.

Είναι πανομοιότυπα με τα φυσικά διαμάντια και θεωρούνται «τέλειο υποκατάστατο», δήλωσε ο Daga. Αλλά το πιο σημαντικό για τους περισσότερους, είναι πολύ φθηνότερα. Ετσι, όλο και περισσότεροι σε αυτά.

Οι τιμές των εργαστηριακών διαμαντιών έχουν κάνει «βουτιά», δήλωσε ο Edahn Golan, διευθύνων σύμβουλος της Edahn Golan Diamond Research & Data, με τις τιμές να έχουν υποχωρήσει κατά 59% τα τελευταία τρία χρόνια.

«Πριν από τρία χρόνια, θα μπορούσατε να αγοράσετε ένα αντίστοιχο με έκπτωση 20% έως 30% από την τιμή του φυσικού διαμαντιού. Τώρα είναι μεταξύ 75% και 90% κάτω από τις τιμές των φυσικών διαμαντιών», δήλωσε ο Daga, αποδίδοντας τις φθηνότερες τιμές στις μηχανές που γίνονται πιο αποτελεσματικές στην παραγωγή περισσότερων τεχνητών διαμαντιών.

Η βιομηχανία εργαστηριακών διαμαντιών, η οποία είναι ενεργοβόρα, έχει επίσης δει το ενεργειακό κόστος να μειώνεται από την κορύφωσή του.

Ο ίδιος αναμένει ότι οι τιμές των φυσικών διαμαντιών θα καταγράψουν πτώση μεταξύ 20% και 25% από τις τρέχουσες τιμές τους επόμενους 12 μήνες, γεγονός που θα σημάνει πτώση 40% από την κορύφωση του Φεβρουαρίου. 

«Υπάρχει περιθώριο για συνεχείς μειώσεις των τιμών και αυτό είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο, ιδίως δεδομένου ότι τα περιθώρια λιανικής πώλησης για τα εργαστηριακά διαμάντια είναι ιδιαίτερα υψηλά, περίπου 60% σε σύγκριση με το 34% για τα φυσικά διαμάντια», δήλωσε ο Golan.

Πηγή: Unsplash

Κυρώσεις στα ρωσικά διαμάντια

Επιπλέον, οι παρατηρητές της αγοράς διαμαντιών δεν αναμένουν ότι οι κυρώσεις κατά του κορυφαίου παραγωγού παγκοσμίως, της Ρωσίας, θα οδηγήσουν σε σοβαρές ανατιμήσεις.

Νωρίτερα τον Μάιο, η G7 προχώρησε στην επιβολή κυρώσεων στα ρωσικά διαμάντια.

«Οι Ρώσοι έχουν αυξήσει τις πωλήσεις διαμαντιών τους τελευταίους μήνες σε μια προσπάθεια να ανακτήσουν το μερίδιο αγοράς που έχασαν πέρυσι μετά τη διακοπή των συναλλαγών», δήλωσε ο Zimnisky.

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός διαμαντιών στον κόσμο, ακολουθούμενη από την Μποτσουάνα και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, σύμφωνα με το Diamond Registry.

Σύμφωνα με τον Edahn, η Ρωσία δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα με την πώληση των διαμαντιών της παρά τις κυρώσεις, ειδικά αν οι μεγαλύτεροι αγοραστές συνεχίσουν να αρέσκονται στους πολύτιμους λίθους της Μόσχας.

«Χώρες όπως η Ινδία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ακόμη και η ΕΕ, δεν επέβαλαν κυρώσεις στις εισαγωγές ακατέργαστων διαμαντιών. Επομένως, και πάλι, δεν υπάρχουν πραγματικές ελλείψεις», δήλωσε.

Η Ινδία είναι ο κορυφαίος εισαγωγέας διαμαντιών στον κόσμο, με τις ΗΠΑ να έρχονται δεύτερες, ακολουθούμενες από το Χονγκ Κονγκ, το Βέλγιο και τα ΗΑΕ.

Με πληροφορίες από CNBC

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ