Νέα
  • ΓΔ: 1464.39 +0.45%
  • Τζίρος: 74,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

HSBC: Υφεση φέτος στις ΗΠΑ, ακολουθεί η Ευρώπη - Πότε θα μειωθούν τα επιτόκια

HSBC / Πηγή: AP
HSBC / Πηγή: AP

Οι ΗΠΑ θα εισέλθουν σε ύφεση το τέταρτο τρίμηνο του 2023, ακολουθούμενες από ένα «έτος συρρίκνωσης και μια ευρωπαϊκή ύφεση το 2024», σύμφωνα με την HSBC Asset Management.

Στις ενδιάμεσες ετήσιες προβλέψεις του, το τμήμα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων του βρετανικού τραπεζικού κολοσσού ανέφερε ότι οι προειδοποιήσεις για ύφεση «αναβοσβήνουν το κόκκινο» για πολλές οικονομίες, ενώ οι δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές δεν είναι συγχρονισμένες με τις αγορές μετοχών και ομολόγων.

Ο Joseph Little, παγκόσμιος επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της HSBC Asset Management, δήλωσε ότι ενώ ορισμένα τμήματα της οικονομίας έχουν παραμείνει ανθεκτικά μέχρι στιγμής, το ισοζύγιο των κινδύνων «υποδεικνύει υψηλό κίνδυνο ύφεσης τώρα», με την Ευρώπη να ακολουθεί αργότερα τις ΗΠΑ, αλλά η μακροοικονομική πορεία γενικά «ευθυγραμμίζεται».

«Βρισκόμαστε ήδη σε μια ήπια ύφεση κερδών και οι εταιρικές αθετήσεις χρέους έχουν αρχίσει να αυξάνονται», δήλωσε ο Little στην έκθεση που είδε το CNBC.

«Το θετικό είναι ότι αναμένουμε ο υψηλός πληθωρισμός να μετριαστεί μετριάσει σχετικά γρήγορα. Αυτό θα δημιουργήσει μια ευκαιρία για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να μειώσουν τα επιτόκια».

Η HSBC Asset Management αναμένει ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει τα επιτόκια πριν από το τέλος του 2023, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Αγγλίας να ακολουθούν το επόμενο έτος.

Επιστροφή στο 1990

Ο Little της HSBC αναγνώρισε ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν θα μπορέσουν να μειώσουν τα επιτόκια εάν ο πληθωρισμός παραμείνει σημαντικά πάνω από τον στόχο -όπως συμβαίνει σε πολλές μεγάλες οικονομίες- και δήλωσε ότι είναι σημαντικό η ύφεση «να μην έρθει πολύ νωρίς» και να προκαλέσει αποπληθωρισμό.

«Η επερχόμενη ύφεση θα μοιάζει περισσότερο με την ύφεση στις αρχές της δεκαετίας του 1990, με το κεντρικό μας σενάριο να είναι μια μείωση του ΑΕΠ κατά 1-2%", πρόσθεσε ο Little.

Η HSBC αναμένει ότι η ύφεση στις δυτικές οικονομίες θα οδηγήσει σε «δύσκολες, ασταθείς προοπτικές για τις αγορές» για δύο λόγους.

«Πρώτον, έχουμε την ταχεία σύσφιξη των οικονομικών συνθηκών που προκάλεσε ύφεση στον πιστωτικό κύκλο. Δεύτερον, οι αγορές δεν φαίνεται να τιμολογούν μια ιδιαίτερα απαισιόδοξη άποψη για την οικονομία», τόνισε ο Little.

Ο Little ισχυρίστηκε ότι αυτή η ύφεση δεν θα είναι αρκετή για να «εκκαθαρίσει» όλες τις πληθωριστικές πιέσεις από το σύστημα, και ως εκ τούτου οι ανεπτυγμένες οικονομίες αντιμετωπίζουν ένα καθεστώς «κάπως υψηλότερου πληθωρισμού και επιτοκίων με την πάροδο του χρόνου».

Κίνα και Ινδία

Καθώς η Κίνα επέστρεψε στην κανονικότητα, η HSBC πιστεύει ότι τα υψηλά επίπεδα αποταμίευσης των νοικοκυριών θα συνεχίσουν να στηρίζουν την εγχώρια ζήτηση, ενώ τα προβλήματα στον τομέα των ακινήτων έχουν πιάσει πάτο και οι κυβερνητικές δημοσιονομικές προσπάθειες θα πρέπει να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.

«Η διαφοροποίηση των κινεζικών μετοχών δεν πρέπει να υποτιμάται. Για παράδειγμα, η αξία ξεπερνά την ανάπτυξη στην Κίνα και την Ασία. Στις ανεπτυγμένες χρηματιστηριακές αγορές συμβαίνει το αντίθετο», πρόσθεσε.

Ο συγκριτικά χαμηλός πληθωρισμός —οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,1% τον Μάιο σε χαμηλό δύο ετών- καθώς η οικονομία αγωνίζεται να επανέλθει στους προ πανδημίας ρυθμούς, σημαίνει ότι είναι δυνατή περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και εκτιμά ότι η αύξηση του ΑΕΠ «θα πρέπει εύκολα να υπερβεί τις προσδοκίες του 5%».

Μαζί με την Κίνα, ο Little σημείωσε ότι η Ινδία είναι η «κύρια κερδισμένη της μακροοικονομικής ανάπτυξης το 2023», καθώς η οικονομία έχει ανακάμψει δυναμικά από την πανδημία χάρη στην αναζωπύρωση των καταναλωτικών δαπανών και ενός ισχυρού τομέα υπηρεσιών.

«Στην Ινδία, η πρόσφατα αναθεωρημένη προς τα πάνω ανάπτυξη και ο χαμηλότερος από τις προβλέψεις πληθωρισμός δημιουργούν μια νότα αισιοδοξία στις αγορές», προσθέτει η HSBC.

Με πληροφορίες από CNBC

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ