Νέα
  • ΓΔ: 1275.09 +0.14%
  • Τζίρος: 320,56 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Νέο «χτύπημα» από Πάουελ: Δεν αποκλείονται διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed

Ο πρόεδρος της FED Τζερόμ Πάουελ

Νέες αυξήσεις επιτοκίων προανήγγειλε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, μη αποκλείοντας το ενδεχόμενο να γίνουν αυτές σε συνεχόμενες συνεδριάσεις.

«Πιστεύουμε ότι έρχεται περισσότερη σύσφιξη… Αυτό που πραγματικά την καθοδηγεί είναι μία πολύ ισχυρή αγορά εργασίας», δήλωσε στο συνέδριο της ΕΚΤ που γίνεται στη Σίντρα της Πορτογαλίας.

Οι δηλώσεις του απηχούν την πρόβλεψη των αξιωματούχων της Fed στην τελευταία συνεδρίασή της για περαιτέρω αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά μισή ποσοστιαία μονάδα έως το τέλος του 2023, κάτι που πιθανότατα σημαίνει δύο ακόμη αυξήσεις των 25 μ.β.

Στο τραπέζι αυξήσεις σε διαδοχικές συνεδριάσεις

«Δεν θα έβγαζα από το τραπέζι να γίνουν αυξήσεις σε διαδοχικές. Η Wall Street υποχώρησε κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του Πάουελ με τον Dow Jones να έχει απώλειες πάνω από 120 μονάδες.

Οι περισσότεροι οικονομολόγοι θεωρούν ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα ωθήσουν την αμερικανική οικονομίας τουλάχιστον σε μία ρηχή ύφεση. «Υπάρχει σημαντική πιθανότητα ότι θα υπάρξει κάμψη», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό δεν είναι το πιο πιθανό, αλλά είναι σίγουρα δυνατό.

Σχετικά με τις πιέσεις στις τράπεζες, ο Πάουελ είπε ότι τα ζητήματα του Μαρτίου που οδήγησαν στο κλείσιμο της Silicon Valley Bank και δύο άλλων τραπεζών βάρυναν στη σκέψη του κατά την τελευταία συνεδρίαση.

Όπως είπε, η Fed πρέπει να έχει κατά νου ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν προβλήματα με τη διαθεσιμότητα πιστώσεων. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν, πρόσθεσε, ένα γενικό σφίξιμο στους πιστωτικούς κανόνες και μείωση της ζήτησης δανείων.

Με πληροφορίες από CNBC

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ