Νέα
  • ΓΔ: 1422.75 -0.14%
  • Τζίρος: 80,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Bloomberg: Η Ελλάδα επέστρεψε στα ραντάρ των επενδυτών

Ύμνοι από το πρακτορείο Bloomberg, στην έκδοση Businessweek για την Ελλάδα καθώς η χώρα μας ετοιμάζεται να υποδεχθεί ξένους επενδυτές με μεγάλες τσέπες που εγκατέλειψαν τη χώρα μετά τη χρεοκοπία της πριν από περισσότερο από μια δεκαετία.

Ελληνικά ομόλογα και επενδυτική βαθμίδα

Τώρα, οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων, οι οποίες εκτινάχθηκαν πάνω από το 40% το 2012, βρίσκονται κάτω από το 4%. (Οι αποδόσεις των ομολόγων μειώνονται όταν οι τιμές αυξάνονται). Για να γίνει κατανοητή η σπουδαιότητα, αξίζει να αναφερθεί ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων είναι χαμηλότερες από αυτές των αντίστοιχων ιταλικών και μόνο 1,4% πάνω από το υπερ-ασφαλές γερμανικό.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ελλάδα θα αποκτήσει ξανά σύντομα καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας.

Για να ενταχθεί σε δείκτες ομολόγων επενδυτικού επιπέδου, η Ελλάδα πρέπει να αξιολογηθεί με BBB- ή ισοδύναμο από δύο από τις τρεις διεθνείς οίκους. Οι S&P Global Ratings και Fitch Ratings την βαθμολογούν λίγο πιο κάτω αυτή την στιγμή και έχουν προγραμματίσει τις αναθεωρήσεις τους στις 20 Οκτωβρίου και την 1η Δεκεμβρίου αντίστοιχα. Η Societe Generale εκτιμά ότι η επενδυτική βαθμίδα θα μπορούσε να προκαλέσει επιπλέον εισροές στην αγορά ομολόγων ύψους περίπου 650 εκατ. ευρώ.

Διπλάσιος ρυθμός ανάπτυξης
 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,4% φέτος, κατά κύριο λόγο με την υποστήριξη του τουρισμού. Αυτός ο ρυθμός είναι υπερδιπλάσιος από τον προβλεπόμενο για την ευρωζώνη. Αντίθετα, η ατμομηχανή της ευρωπαίκής οικονομίας Γερμανία, διολίσθησε σε ύφεση νωρίτερα φέτος.  «Η Ελλάδα θα είναι το εξώφυλλο των επόμενων 12 μηνών», λέει ο Marshall Stocker, συν-επικεφαλής αναδυόμενων αγορών της Morgan Stanley Investment Management, η οποία έχει αυξήσει το μερίδιο της στην ελληνική αγορά από τα μέσα του 2019. Επιπλέον, αξιοσημείωτο για την περαιτέρω ανάκμψη της ελληνικής οικονομίας φέτος, αποτελεί το γεγονός ότι οι ξένοι επενδυτές έχουν ρίξει στην αγορά φρέσκο χρήμα 3,4 δισ. ευρώ για ελληνικές μετοχές και ομόλογα φέτος, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Ρεκορ τουρισμού

Την ίδια ώρα η Ελλάδα, τονίζει, προετοιμάζεται για ένα νέο ρεκόρ τουριστών, ενώ οι ροές ξένων κεφαλαίων σε μετοχές και ομόλογα έχουν αυξηθεί κατά περίπου 14% φέτος, εκτοξεύοντας το Χρηματιστήριο Αθηνών στην πρώτη τριάδα των καλύτερων επιδόσεων στον κόσμο με κέρδη άνω του 40%.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ