Νέα
  • ΓΔ: 1424.77 +1.20%
  • Τζίρος: 175,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Η οικονομία της Βρετανίας συρρικνώνεται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 7 μηνών

Πηγή: AP

Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου συρρικνώθηκε τον Ιούλιο με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων επτά μηνών, καθώς ο μουντός καιρός συγκράτησε τις δαπάνες και οι απεργίες έπληξαν τον δημόσιο τομέα, εξανεμίζοντας τη δυναμική του προηγούμενου μήνα. Το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,5%, μετά από αύξηση 0,5% τον Ιούνιο, ανακοίνωσε την Τετάρτη η βρετανική στατιστική υπηρεσία. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν συρρίκνωση κατά 0,2%.

Τα στοιχεία έρχονται να προστεθούν στις ενδείξεις ότι η βρετανική οικονομία χάνει τη δυναμική της λόγω της απότομης αύξησης του κόστους δανεισμού. Αυτό μπορεί να προβληματίσει τους υπεύθυνους χάραξης της νομισματικής πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας που θα αποφασίσουν αργότερα αυτόν το μήνα αν θα αυξήσουν ξανά τα επιτόκια στον αγώνα τους να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό.

Οι αγορές χρήματος τιμολογούν αύξηση κατά ένα τέταρτο της μονάδας, στο 5,5%, με πιθανότητα περαιτέρω αύξησης μέχρι το τέλος του έτους. Ωστόσο, ο διοικητής της BOE Άντριου Μπέιλι έχει σηματοδοτήσει ότι ο πιο επιθετικός κύκλος αυξήσεων από τη δεκαετία του 1980 έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Ο κυρίαρχος τομέας των υπηρεσιών υποχώρησε κατά 0,5% τον Ιούλιο, με τον δροσερό και βροχερό καιρό να συμπιέζει τις λιανικές πωλήσεις κατά τη διάρκεια του μήνα. Η παραγωγή επιβαρύνθηκε επίσης, καθώς οι γιατροί, οι εκπαιδευτικοί και το προσωπικό των σιδηροδρόμων προχώρησαν σε απεργίες, διεκδικώντας καλύτερους μισθούς.

Τα στοιχεία της Τρίτης έδειξαν ότι η αγορά εργασίας - που παρακολουθείται στενά από την BOE για ενδείξεις επίμονου πληθωρισμού - «ψύχεται».

Αυτά είναι άσχημα νέα για τον πρωθυπουργό Ρίσι Σουνάκ, ο οποίος αντιμετωπίζει την προοπτική γενικών εκλογών το επόμενο έτος, με το Συντηρητικό Κόμμα του στις δημοσκοπήσεις να υπολείπεται κατά πολύ της αντιπολίτευσης των Εργατικών.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ