Νέα
  • ΓΔ: 1280.11 +0.39%
  • Τζίρος: 64,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Βρετανία: Αλλάζει τα δεδομένα για τα επιτόκια η μείωση του πληθωρισμού τον Αύγουστο

O πληθωρισμός στη Βρετανία μειώθηκε απρόσμενα τον Αύγουστο, με τους επενδυτές να αυξάνουν τα στοιχήματα ότι η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) δεν θα συνεχίσει αύριο το ιστορικό σερί αυξήσεων των επιτοκίων.

Τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 6,7% - το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2022 – από 6,8% τον Ιούλιο, διαψεύδοντας τις προβλέψεις οικονομολόγων που ανέμεναν να αυξηθεί.

Η ισοτιμία της στερλίνας έναντι του δολαρίου υποχώρησε σχεδόν κατά ένα σεντ, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο, ενώ υποχώρησε και έναντι του ευρώ.

Μοιρασμένες οι πιθανότητες για τα επιτόκια

Οι επενδυτές βλέπουν μοιρασμένες τις πιθανότητες να μην αυξήσει η ΒοΕ αύριο τα επιτόκια μετά από 14 συνεχόμενες αυξήσεις από τον Δεκέμβριο του 2021.

Η Στατιστική Υπηρεσία σημείωσε ότι η πτώση του πληθωρισμού είχε στην αιχμή τις μειώσεις των τιμών των ξενοδοχείων και των αεροπορικών ναύλων και τη μικρότερη μείωση των τιμών των τροφίμων σε σχέση με τον περσινό Αύγουστο, η οποία αντιστάθμισε την αύξηση των τιμών των καυσίμων και του φόρου στα αλκοολούχα ποτά.

Η ΒοΕ ανέμενε ότι ο πληθωρισμός θα αυξανόταν τον Αύγουστο στο 7,1% για να υποχωρήσει στο 5% τον Οκτώβριο.

Οι επενδυτές ανέμεναν στη συντριπτική πλειονότητά τους ότι η ΒοΕ θα αύξανε τα επιτόκια για 15η συνεχόμενη φορά αύριο, με το βασικό επιτόκιό της να διαμορφώνεται στο 5,5% από 5,25%.

Κίνδυνος από τις αυξήσεις στο πετρέλαιο

Κάποιοι οικονομολόγοι, πάντως, ανέφεραν ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό μπορεί να μην οδηγήσουν σε αλλαγή πορείας της κεντρικής τράπεζας. «Υπάρχουν νέες ανησυχίες για την τιμή του πετρελαίου, η οποία έχει αυξηθεί πάνω από 25% από τον Ιούνιο και τις πιθανές πέσεις στις διεθνείς τιμές των τροφίμων. Αυτές θα μπορούσαν όχι μόνο να επιβραδύνουν την διαδικασία περαιτέρω μείωσης του πληθωρισμού αλλά και να αντιστρέψουν την πτώση των πληθωριστικών προσδοκιών, προκαλώντας περαιτέρω ανησυχία στην Τράπεζα της Αγγλίας», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της KPMG στη Βρετανία.

Ο πληθωρισμός της Βρετανίας είναι ο υψηλότερος μεταξύ των χωρών της Δυτικής Ευρώπης, με εξαίρεση την Αυστρία και την Ισλανδία.

Ο δομικός πληθωρισμός – που δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας – υποχώρησε περισσότερο από τον γενικό πληθωρισμό, στο 6,2% από 6,9% τον Ιούλιο.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ