Νέα
  • ΓΔ: 1414.51 +0.09%
  • Τζίρος: 63,89 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Fed: Αφησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο - Πιθανή μία ακόμη αύξηση έως τέλος του έτους

Πηγή: Associated Press

Αμετάβλητο άφησε, όπως αναμενόταν, η Fed το βασικό επιτόκιο στη σημερινή συνεδρίασή της, στο εύρος μεταξύ 5,25% και 5,5%, αλλά οι αξιωματούχοι της θεωρούν πιθανή ακόμη μία αύξησή του κατά 25 μονάδες βάσης έως το τέλος του έτους, όπως προκύπτει από τις προβλέψεις τους. 

Συγκεκριμένα, η διάμεση πρόβλεψη για το επιτόκιο στο τέλος του 2023 είναι 5,6% ενώ για το 2024 αναμένεται να αρχίσει η αποκλιμάκωσή του, η οποία θα είναι βραδύτερη από αυτή που προβλεπόταν τον Ιούνιο, με το επιτόκιο να υποχωρεί στο 5,1% στο τέλος του έτους (4,6% με βάση τις προβλέψεις του Ιουνίου).

Ομαλή προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας

Η κεντρική τράπεζα πιστεύει σε μία ομαλή προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας, δηλαδή τη μείωση του πληθωρισμού στον στόχο του 2% χωρίς να υπάρξει ύφεση. Συγκεκριμένα, τα στελέχη της αναμένουν ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος 2,1% και το 2024 κατά 1,5% έναντι προβλέψεων 1% και 1,1%, αντίστοιχα, τον Ιούνιο. Σημειώνεται ότι για το 2025 και το 2026 προβλέπεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,8%.

Στην ανακοίνωσή της, η Fed σημειώνει ότι «οι πρόσφατοι δείκτες υποδηλώνουν πως η οικονομική δραστηριότητα αυξάνεται με εύρωστο ρυθμό. Η δημιουργία θέσεων εργασίας έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες αλλά παραμένει ισχυρή και το ποσοστό ανεργίας έχει παραμείνει χαμηλό» και ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός.

Η ανεργία αναμένεται να είναι χαμηλότερη απ' ό,τι προβλεπόταν και να φθάσει το 3,8% φέτος και το 4,1% το 2024 έναντι 4,1% και 4,5% που προβλεπόταν, αντίστοιχα, τον Ιούνιο. 

Η ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας δεν μεταβάλλει ιδιαίτερα τις προβλέψεις της Fed για τον πληθωρισμό (με βάση τις τιμές για τις προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες), ο οποίος αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος στο 3,3% για να υποχωρήσει στο 2,5% το 2024 και να επανέλθει το 2026 στον στόχο του 2%. 

Αύξηση επιτοκίου κατά 525 μ.β. φέτος

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά φέτος, μετά τη συνεδρίαση του Ιουνίου, που απέφυγε να αυξήσει τα επιτόκια, θέλοντας να δει τον αντίκτυπο στην αμερικανική οικονομία, ιδιαίτερα στον πληθωρισμό, από τις προηγούμενες αυξήσεις επιτοκίων.

Οι αποφάσεις στις επόμενες συνεδριάσεις θα λαμβάνονται με βάση τα νεότερα στοιχεία. «Κατά την αξιολόγηση της κατάλληλης στάσης της νομισματικής πολιτικής, η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις συνέπειες από τις νεότερες πληροφορίες για τις οικονομικές προοπτικές", αναφέρει η ανακοίνωση.  

Η Fed έχει αυξήσει το βασικό επιτόκιο συνολικά κατά 525 μονάδες βάσης από τον Μάρτιο του 2022, σε μία από τις επιθετικές συσφίξεις της νομισματικής πολιτικής της. 

 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ