Νέα
  • ΓΔ: 1273.33 -0.01%
  • Τζίρος: 81,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Επιτόκια σε ελβετικό φράγκο: Αμετάβλητα τα άφησε η SNB- Δεν απέκλεισε περαιτέρω αυξήσεις

ευρώ, Ελβετία

H ελβετική κεντρική τράπεζα (SNB) διατήρησε σήμερα αμετάβλητο το βασικό επιτόκιό της στο 1,75% καθώς ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει κάτω από το 2%, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο άλλων αυξήσεων.

Είναι η πρώτη φορά που η SNB δεν αύξησε τα επιτόκια από τον Μάρτιο του 2022, κόντρα στις προβλέψεις σε έρευνα του Reuters για αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης. Οι προηγούμενες πέντε αυξήσεις επιτοκίων, συνολικού ύψους 250 μονάδων βάσης (2,5 ποσοστιαίων μονάδων) έχουν αυξήσει σημαντικά τις δόσεις χιλιάδων Ελλήνων δανειοληπτών που έχουν πάρει δάνειο στο ελβετικό νόμισμα, ενώ η επιβάρυνσή τους είναι ακόμη μεγαλύτερη λόγω της ανατίμησης του φράγκου σε σχέση με το ευρώ. 

Ο πληθωρισμός στην Ελβετία διαμορφώθηκε στο 1,6% τον Αύγουστο, όπως και τον Ιούλιο και είναι εντός του στόχου της SNB (0-2%).

Οι προηγούμενες αυξήσεις που έκανε η SNB, βοήθησαν στην πτώση του πληθωρισμού, ο οποίος ούτως ή άλλως ήταν πολύ χαμηλότερος από ό,τι στην Ευρωζώνη και πολλές άλλες χώρες, με το υψηλό του επίπεδο στο 3,5%.

Η ανακοίνωση της SNB

«Η σημαντική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής τα τελευταία τρίμηνα αντιμάχεται τις εναπομείνασες πληθωριστικές πιέσεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα. «Με τη σημερινή προοπτική, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής για τη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών μεσοπρόθεσμα», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι θα παρακολουθεί στενά την πορεία των τιμών τους επόμενους μήνες.

Η αντιμετώπιση του πληθωρισμού ήταν ο βασικός στόχος της SNB τους τελευταίους μήνες, με την κεντρική τράπεζα να επιτρέπει την ανατίμηση του ελβετικού φράγκου για να περιορίσει τις εισαγόμενες αυξήσεις τιμών. Η πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό φέτος και το 2024 διατηρήθηκε στο 2,2% αλλά για το 2025 μειώθηκε στο 1,9% από 2,1% που ήταν η πρόβλεψη του Ιουνίου. Παράλληλα, η SNB διατήρησε και την πρόβλεψή της για ανάπτυξη 1% φέτος.

Ενίσχυση του ευρώ

Η SNB απέκλινε από την ΕΚΤ, η οποία αύξησε την περασμένη εβδομάδα το επιτόκιο καταθέσεων στο επίπεδο – ρεκόρ του 4%, αλλά όχι και από τη Fed, η οποία διατήρησε χθες αμετάβλητο το βασικό επιτόκιό της στο εύρος 5,25% έως 5,5%. Η ισοτιμία του ευρώ έναντι του φράγκου ενισχύθηκε σήμερα 0,7% στα 0,9649 φράγκα. 

Η σουηδική κεντρική τράπεζα (Riksbank) αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια σήμερα, ενώ σήμερα συνεδριάζουν επίσης η Τράπεζα της Αγγλίας και η νορβηγική κεντρική τράπεζα.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ