Νέα
  • ΓΔ: 1275.09 +0.14%
  • Τζίρος: 320,56 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Τουρκία: Θα προμηθεύει τη Ρουμανία με φυσικό αέριο - Επεκτείνει τις εξαγωγές της

Πηγή: AP

Ο κρατικός διαχειριστής του δικτύου φυσικού αερίου της Τουρκίας BOTAS υπέγραψε συμφωνία για την προμήθεια έως και 1,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) φυσικού αερίου στη ρουμανική OMV Petrom, καθώς η Άγκυρα επεκτείνει τις εξαγωγές της.

Η Τουρκία, με πενιχρές δικές της πηγές φυσικού αερίου, αλλά με εκτεταμένες υποδομές εισαγωγής υγροποιημένου αερίου, στοχεύει να αποτελέσει εναλλακτικό προμηθευτή σε μικρότερες αγορές φυσικού αερίου στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

«(Η εταιρεία) αυξάνει τη συμβολή της στην ασφάλεια και την ποικιλομορφία του ενεργειακού εφοδιασμού στις γειτονικές αγορές και στην Ευρώπη» ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη.

Οι εξαγωγές φυσικού αερίου προς τη Ρουμανία θα ξεκινήσουν την 1η Οκτωβρίου, σε ποσότητα έως 4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα, ή περίπου 1,5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως. Η συμφωνία έχει διάρκεια μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2025.

Η Τουρκία υπέγραψε επίσης συμφωνίες προμήθειας με τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία φέτος.

Με την τελευταία συμφωνία, οι εξαγωγικές υποχρεώσεις της BOTAS θα φθάσουν έως και τα 3,3 δισ. κυβικά μέτρα, σχεδόν την πλήρη δυναμικότητα της βόρειας εξαγωγικής οδού της χώρας, η οποία, σύμφωνα με την Άγκυρα, θα μπορούσε να διπλασιαστεί με κάποιες επενδύσεις από τους Ευρωπαίους γείτονές της.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ