Νέα
  • ΓΔ: 1280.11 +0.39%
  • Τζίρος: 64,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ενεργειακή μετάβαση: Η Ευρώπη δεν επενδύει αρκετά, λένε οι επικεφαλής της ΕΚΤ, του ΔΟΕ και της ΕΤΕπ

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Φατίχ Μπιρόλ, Πηγή: AP

«Η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει μαζικά και πιο γρήγορα στην ενεργειακή μετάβαση αν θέλει να παραμείνει "παγκόσμια βιομηχανική δύναμη"», προειδοποίησαν σήμερα οι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Οι τρεις αξιωματούχοι απηύθυναν την έκκληση αυτή στις κυβερνήσεις, τη βιομηχανία και τον οικονομικό κόσμο με αφορμή σύνοδο με τη συμμετοχή δεκάδων φορέων λήψης αποφάσεων που διεξάγεται σήμερα στην έδρα του ΔΟΕ στο Παρίσι.

Η επιτάχυνση της μετάβασης προς την ενέργεια χωρίς άνθρακα θα είναι ζωτικής σημασίας για την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών βιομηχανιών και την οικονομική σταθερότητα της ηπείρου, σημείωσαν.

Ωστόσο οι πολιτικές αβεβαιότητες, η αργοπορία των διαδικασιών έγκρισης (κυρίως όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) εξακολουθούν να βάζουν φρένο στην επένδυση, ενώ οι βιομηχανίες υφίστανται πιο υψηλά κόστη ενέργειας από αλλού.

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ινδία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα κλπ αναπτύσσουν εκτενή προγράμματα για να ενισχύσουν τις βιομηχανικές τους δυνατότητες, τονίζουν οι τρεις θεσμοί.

Η σημερινή σύνοδος θα εξετάσει τα εργαλεία στην οικονομία και τη δημόσια πολιτική που μπορούν να επιτρέψουν την αποδέσμευση των πολύ υψηλών χρηματοδοτήσεων που χρειάζονται.

Μπιρόλ: Οι ηγέτες οφείλουν να προβούν σε δραστικές ενέργειες και γρήγορα  

Από πέρυσι, η Ευρώπη κατάφερε να απομακρυνθεί από τον βασικό της προμηθευτή ενέργειας, τη Ρωσία, «πιο γρήγορα απ'όσο θα μπορούσαν να φανταστούν πολλοί», σημείωσε ο διευθυντής του ΔΟΕ Φατίχ Μπιρόλ.

«Όμως τώρα θα πρέπει να μάθει να αναπτύσσεται μέσα σε αυτήν τη νέα πραγματικότητα. Χρειάζεται ένα νέο κατευθυντήριο βιομηχανικό σχέδιο για να συμβαδίσει με τις άλλες οικονομίες. Ειδάλλως δεν βλέπουμε πώς θα υλοποιήσει τις φιλοδοξίες της. Οι ηγέτες οφείλουν να προβούν σε δραστικές ενέργειες και γρήγορα για να επιτραπεί στην περιοχή να παραμείνει παγκόσμια βιομηχανική δύναμη», πρόσθεσε.

Λαγκάρντ: Χρειάζεται να γίνουν περισσότερα

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ σημείωσε παράλληλα ότι «χρειάζεται να γίνουν περισσότερα για να ωθηθεί η αγορά προς την πράσινη οικονομία, κάτι το οποίο θα μείωνε τα ασφάλιστρα κινδύνου και θα συνέβαλλε στη μείωση του κόστους της χρηματοδότησης».

Χόγερ: Οι βιομηχανίες μας οφείλουν να αγκαλιάσουν γρήγορα αυτήν την αλλαγή

«Η ενεργειακή μετάβαση είναι μια ευκαιρία για τον κόσμο, αλλά είναι και μια πρόκληση, διότι οι βιομηχανίες μας οφείλουν να αγκαλιάσουν γρήγορα αυτήν την αλλαγή, διαφορετικά κινδυνεύουν να μείνουν πίσω», υπογράμμισε επίσης ο πρόεδρος της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγερ, σύμφωνα με τον οποίο "μόνον μια μαζική και γρήγορη επένδυση στις ουδέτερες σε άνθρακα τεχνολογίες θα επιτρέψει στην Ευρώπη να διατηρήσει την οικονομική της ελκυστικότητα".

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ