Νέα
  • ΓΔ: 1273.33 -0.01%
  • Τζίρος: 81,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρυσός: «Βουτιά» 11% σε πέντε μήνες - Έχασε πάνω από 230 δολάρια

Χαμηλές «πτήσεις» για το χρυσό, καθώς υποχώρησε σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίο 7μηνου μιας και η ενίσχυση του δολαρίου και τα υψηλά επιτόκια των κεντρικών τραπεζών «αποτελούν αγκάθι» για το πολύτιμο μέταλλο.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια υποχωρούν

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Δευτέρας, τα προθεσμιακά συμβόλαια στις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 0,8% και έκανα ένα μικρό ρελάνς στα 1.851 δολάρια ανά ουγγιά. Ενώ και στην spot market τιμή σημειώνει κάμψη κατά 0,9% και περιορίζεται στα 1.831 δολάρια ανά ουγγιά, στο χαμηλότερο σημείο από τις 10 Μαρτίου του 2023.

Η αιτία της πτώσης

Στη συγκεκριμένη περίπτωση όσο ανεβαίνει το αμερικανικό δολάριο, τόσο περισσότερο μειώνονται οι προοπτικές ανάκαμψης του χρυσού μιας και το ακριβό δολάριο καθιστά το χρυσό ως μια επενδυτική επιλογή όχι και τόσο ελκυστική για τους επενδυτές.

Σύμφωνα με τους αναλυτές οι «χαμηλές πτήσεις» του χρυσού εξαιτίας της ανόδου του δολαρίου, οφείλονται στο γεγονός ότι το τελευταίο ανεβαίνει εξαιτίας της πολιτικής της κεντρικής τράπεζας και των σταθερά υψηλών επιτοκιακών πολιτικών που έχει υιοθετήσει.

«Βλέπω το χρυσό να παραμένει υπό πίεση βραχυπρόθεσμα, ενδεχομένως φθάνοντας έως τα 1.800 δολάρια ανά ουγγιά» εξήγησε στο CNBC ο Κάρλο Αλμπέρτο ντε Κάζα, αναλυτής στην Kinesis Money.

Από το ζενίθ.... στο ναδίρ

Αξίζει να σημειωθεί πως στις αρχές Μαΐου, ο χρυσός είχε ξεπεράσει τα 2.000 δολάρια, εξαιτίας της μεγάλης τότε πιθανότητας να κορυφωθούν οι αυξήσεις των επιτοκίων,  που στη συνέχεια θα έφερνε και μια αναμενόμενη πτώση τους (επιτόκια) με τις πρώτες κινήσεις χαλάρωσης εκ μέρους της Fed.

Όμως αυτή η περίοδος φαίνεται πως έχει περάσει ανεπιστρεπτί μιας και από τότε ο χρυσός έχει υποχωρήσει τουλάχιστον κατά 11% ή κατά 230 δολάρια, με ειδικούς να κρούουν το καμπανάκι μιας και όπως όλα δείχνουν οι πρώτες πολιτικές χαλάρωσης της οικονομίας (μειώσεις επιτοκίων» θα αργήσουν αρκετά και δεν αποκλείεται να έρθουν μετά το Πάσχα και πριν το καλοκαίρι του 2024!

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ