Νέα
  • ΓΔ: 1464.39 +0.45%
  • Τζίρος: 74,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Fed - Πληθωρισμός: Τα επιτόκια θα μείνουν ψηλά μέχρι να υποχωρήσει ο πληθωρισμός

Πηγή: AP

Διχασμένη εμφανίστηκε η επιτροπή χάραξης νομισματικής πολιτικής της Fed που συνεδρίασε τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με τα πρακτικά της που δημοσιεύτηκαν το βράδυ της Τετάρτης. 

Αξιωματούχοι της Federal Reserve συμφώνησαν τον Σεπτέμβριο ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να «προχωρήσει προσεκτικά» στις αποφάσεις για τα επιτόκια και αναγνώρισε τους «αμφίπλευρους» κινδύνους από την επιδίωξη του στόχου της για πληθωρισμό 2%, σύμφωνα με πρακτικά από την τελευταία τους συνεδρίαση.

Τα μέλη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς εξέφρασαν μια επιφυλακτική σημείωση για τη νομισματική πολιτική, ενώ αναγνώρισαν επίσης ότι πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά για να μειωθεί ο πληθωρισμός στον στόχο. Οι αξιωματούχοι απέφυγαν να αυξήσουν τα επιτόκια στη συνάντηση.

«Οι συμμετέχοντες έκριναν γενικά ότι, με τη στάση της νομισματικής πολιτικής σε περιοριστικό έδαφος, οι κίνδυνοι για την επίτευξη των στόχων της επιτροπής είχαν γίνει πιο διμερείς.

Όμως, με τον πληθωρισμό να είναι ακόμη πολύ πάνω από τον μακροπρόθεσμο στόχο της επιτροπής και την αγορά εργασίας να παραμένει σφιχτή, οι περισσότεροι συμμετέχοντες συνέχισαν να βλέπουν ανοδικούς κινδύνους για τον πληθωρισμό», αναφέρουν τα πρακτικά.

Οι αξιωματούχοι αναγνώρισαν ωστόσο ότι η πολιτική «θα πρέπει να παραμείνει περιοριστική για κάποιο χρονικό διάστημα έως ότου η επιτροπή βεβαιωθεί ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς τα κάτω προς τον στόχο του».

Οι αμφίπλευροι κίνδυνοι αναφέρονται τόσο στον κίνδυνο της υπερβολικής σύσφιξης της πολιτικής, που θα άφηνε τον πληθωρισμό σε υψηλότερα επίπεδα, ή σε πολύ υψηλό, που απειλεί να περιορίσει δραματικά την οικονομική ανάπτυξη. 

«Όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι η επιτροπή ήταν σε θέση να προχωρήσει προσεκτικά», αναφέρεται στα πρακτικά, σημειώνοντας ότι οι υπάλληλοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν αποφάσεις με βάση το «σύνολο» των εισερχόμενων πληροφοριών.

Είπαν επίσης ότι «η αστάθεια των δεδομένων και οι πιθανές αναθεωρήσεις δεδομένων ή η δυσκολία εκτίμησης του ουδέτερου επιτοκίου πολιτικής» υποστήριξαν την υπόθεση «να προχωρήσουμε προσεκτικά στον προσδιορισμό της έκτασης της πρόσθετης σύσφιξης πολιτικής που μπορεί να είναι κατάλληλη.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ