Νέα
  • ΓΔ: 1481.23 +0.24%
  • Τζίρος: 75,41 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Μπιρόλ: Πότε έρχεται η κορύφωση στη ζήτηση ορυκτών καυσίμων - «Κλειδί» η Κίνα

Πηγή: AP

Η Κίνα άλλαξε το παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα και πρόκειται να το ξανακάνει καθώς πλησιάζει η κορύφωση της ζήτησης για ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.

Ο Φατίχ Μπιρόλ δήλωσε ότι υπάρχει μία χώρα πίσω από τη σημαντική αύξηση της παγκόσμιας κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων κατά την τελευταία δεκαετία: Η Κίνα.

«Η Κίνα άλλαξε το παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα τα τελευταία 10 χρόνια. Και η ίδια η Κίνα το αλλάζει και τώρα», δήλωσε στο CNBC την Τρίτη. «Η κινεζική οικονομία επιβραδύνει και... επανεξισορροπεί, αναδιαρθρώνει».

Οι προβλέψεις του ΙΕΑ

Ο ΙΕΑ πιστεύει ότι η Κίνα θα είναι ένας από τους δύο «σημαντικούς παράγοντες» που η παγκόσμια ζήτηση για ορυκτά καύσιμα θα κορυφωθεί έως το 2030. Οι δηλώσεις Μπιρόλ έρχονται μετά τη δημοσίευση από τον ΙΕΑ της Παγκόσμιας Ενεργειακής Προοπτικής 2023, μιας σημαντικής έκθεσης για το παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα. 

Σύμφωνα με την ανάλυση, η ζήτηση για πετρέλαιο, άνθρακα και φυσικό αέριο βρίσκεται σε πορεία κορύφωσης πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας, με το μερίδιο των ορυκτών καυσίμων στον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό να μειώνεται στο 73% μέχρι το 2030, αφού «έχει κολλήσει για δεκαετίες γύρω στο 80%».

Σε σχέση με την Κίνα, η έκθεση του ΙΕΑ περιγράφει ότι η χώρα ευθύνεται για «περισσότερο από το 50% της αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας και για το 85% της αύξησης των εκπομπών CO2 στον ενεργειακό τομέα» την τελευταία δεκαετία.

Αλλάζει η Κίνα, αλλάζει και ο κόσμος

Σύμφωνα με τον ΙΕΑ, λοιπόν, η αλλαγή έρχεται. «Ήδη από το 2007, ο τότε πρωθυπουργός της Κίνας προειδοποίησε ότι "το μεγαλύτερο πρόβλημα με την οικονομία της Κίνας είναι πως η ανάπτυξη είναι ασταθής, μη ισορροπημένη, ασυντόνιστη και μη βιώσιμη"», αναφέρει.

«Αυτή η επανεξισορρόπηση θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στις προοπτικές του ενεργειακού τομέα της Κίνας, και σε όλο τον κόσμο, με δεδομένο το μέγεθος της χώρας αυτής».

Η οικονομία της Κίνας απομακρύνεται πλέον από την εξάρτησή της από βιομηχανίες π.χ. παραγωγής χάλυβα και τσιμέντου, καθώς και από τους σιδηροδρόμους και τις υποδομές, δήλωσε ο Μπιρόλ στο CNBC, προσθέτοντας: «Όλα αυτά βρίσκονται σε πτώση».

«Έτσι, η ζήτηση της Κίνας για ορυκτά καύσιμα θα είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με τα τελευταία 10 χρόνια», πρόσθεσε. «Και αυτός είναι ο δεύτερος παράγοντας που πιστεύουμε ότι θα δούμε την κορύφωση των ορυκτών καυσίμων αυτή τη δεκαετία».

Η πρώτος παράγοντας, σύμφωνα με τον Μπιρόλ, είναι η καθαρή ενέργεια, συμπεριλαμβανομένης της αυξανόμενης δημοτικότητας των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και της αυξανόμενης σημασίας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Μπιρόλ δεν είναι ο μόνος που επισημαίνει μια σημαντική πιθανή αλλαγή στη σχέση της Κίνας με τα ορυκτά καύσιμα.

Κατά τη διάρκεια ενός πρόσφατου ενεργειακού συνεδρίου, ο Φερεϊντούν Φεσαράκι, πρόεδρος της Facts Global Energy, προέβλεψε ότι η ζήτηση της Κίνας για πετρέλαιο θα κορυφωθεί τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια.

Με πληροφορίες από CNBC

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ