Νέα
  • ΓΔ: 1463.05 +0.36%
  • Τζίρος: 63,36 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Fed: Αφησε αμετάβλητα τα επιτόκια

Αμετάβλητο άφησε η Fed το βασικό επιτόκιό της, όπως αναμενόταν, στο εύρος από 5,25% έως 5,5%, ενώ άφησε παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο να το αυξήσει στο μέλλον, αν χρειαστεί.

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, είχε σηματοδότησει τη σημερινή απόφαση με ομιλία που είχε κάνει.

Τον Σεπτέμβριο, οι αξιωματούχοι της Fed ανέμεναν μία ακόμη αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης έως το τέλος του έτους για να μειωθεί ο πληθωρισμός στον στόχο του 2%.

Στην ανακοίνωσή της, η Fed αναφέρει ότι η οικονομική δραστηριότητα αυξήθηκε με ισχυρό ρυθμό στο γ’ τρίμηνο, ενώ η αύξηση της απασχόλησης περιορίστηκε σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα φέτος αλλά παραμένει ισχυρή και η ανεργία χαμηλή.

Για τον πληθωρισμό σημειώνει ότι παραμένει υψηλός και για το τραπεζικό σύστημα ότι είναι υγιές και ανθεκτικό.

Προσθέτει, ωστόσο, ότι οι αυστηρότεροι χρηματοδοτικοί και πιστωτικοί όροι για νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι πιθανόν να επηρεάσουν αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα, τις προσλήψεις και τον πληθωρισμό.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας αύξησης

«Η έκταση αυτών των επιπτώσεων παραμένει αβέβαιη. Η Επιτροπή εξακολουθεί να αποδίδει υψηλή προσοχή στους πληθωριστικούς κινδύνους», τονίζει η Fed, αποφεύγοντας έτσι να κλείσει οριστικά τον ανοδικό κύκλο αύξησης των επιτοκίων.

Σημειώνει ακόμη ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει να αξιολογεί τα πρόσθετα στοιχεία και τις συνέπειες τους για τη νομισματική πολιτική και ότι «κατά τον καθορισμό της έκτασης της πρόσθετης ενίσχυσης της πολιτικής που θα είναι πιθανό κατάλληλη για την επάνοδο στον στόχο 2% για τον πληθωρισμό, η Επιτροπή θα λάβει υπόψη τη σωρευτική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, τις χρονικές υστερήσεις με τις οποίες αυτή επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό και τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ