Νέα
  • ΓΔ: 1420.4 +1.96%
  • Τζίρος: 97,12 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Πάουελ: Η Fed δεν έχει πειστεί ακόμη ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο 2%

Τζερόμ Πάουελ

Η Fed δεν έχει πειστεί ακόμη ότι η σημερινή πολιτική της θα οδηγήσει τον πληθωρισμό σταθερά προς τον στόχο του 2%, δήλωσε ο πρόεδρος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ.

Αυτό είναι το θέμα που απασχολεί τη Fed, είπε, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας αύξησης των επιτοκίων, παρά το γεγονός ότι διατήρησε σήμερα αμετάβλητο το βασικό επιτόκιό της στο εύρος του 5,25% έως 5,5%.

Πάντως, ο Πάουελ σημείωσε ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, ενώ ξεκαθάρισε ότι η αρμόδια Επιτροπή της Fed δεν συζητά για μειώσεις επιτοκίων. Το επόμενο βήμα, είπε, θα είναι το διάστημα που θα πρέπει να μείνουν τα επιτόκια στο υψηλότερο επίπεδό τους.

Ο αντίκτυπος από τις υψηλές αποδόσεις των ομολόγων 

Στην ανακοίνωση της, η Fed αναφέρεται στην αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων – των 10ετών κινείται κοντά στο 5% - η οποία μπορεί να επηρεάσει την οικονομική δραστηριότητα, την απασχόληση και τον πληθωρισμό. «Η έκταση αυτών των επιπτώσεων παραμένει αβέβαιη. Η Επιτροπή εξακολουθεί να αποδίδει υψηλή προσοχή στους πληθωριστικούς κινδύνους», τόνισε.

Η κεντρική τράπεζα σημείωσε ακόμη ότι η οικονομική δραστηριότητα αυξήθηκε με ισχυρό ρυθμό στο γ’ τρίμηνο, ενώ η αύξηση της απασχόλησης περιορίστηκε σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα φέτος αλλά παραμένει ισχυρή και η ανεργία χαμηλή

Σημείωσε ακόμη ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει να αξιολογεί τα πρόσθετα στοιχεία και τις συνέπειες τους για τη νομισματική πολιτικής και ότι «κατά τον καθορισμό της έκτασης της πρόσθετης ενίσχυσης της πολιτικής που θα είναι πιθανό κατάλληλη για την επάνοδο στον στόχο 2% για τον πληθωρισμό, η Επιτροπή θα λάβει υπόψη τη σωρευτική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, τις χρονικές υστερήσεις με τις οποίες αυτή επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό και τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ