Νέα
  • ΓΔ: 1411.98 -0.18%
  • Τζίρος: 80,76 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ισραήλ: Στα 50 δισ. ο λογαριασμός του πολέμου με τη Χαμάς - Πόσα ξοδεύει κάθε ημέρα

Πηγή: AP

Ο πόλεμος με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας θα κοστίσει στο Ισράηλ έως και 200 δισεκατομμύρια σεκέλ (51 δισεκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Calcalist, που επικαλείται στοιχεία του ισραηλινού υπουργείου Οικονομικών.

Διαβάστε επίσης: S&P Global: Υποβάθμισε σε «αρνητική» την προοπτική του αξιόχρεου του Ισραήλ

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εκτίμηση αυτή, που αντιστοιχεί στο 10% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, προϋποθέτει ότι ο πόλεμος θα διαρκέσει από οκτώ έως 12 μήνες, ότι θα περιοριστεί στη Γάζα, χωρίς την πλήρη συμμετοχή της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, του Ιράν ή της Υεμένης και ότι περίπου 350.000 Ισραηλινοί που έχουν επιστρατευτεί ως στρατιωτικοί έφεδροι θα επιστρέψουν σύντομα στην εργασία τους.

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, το υπουργείο θεωρεί τα 200 δισεκατομμύρια σέκελ «αισιόδοξη» εκτίμηση. 

Ο καταμερισμός

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, τα μισά χρήματα αφορούν τις αμυντικές δαπάνες, που ανέρχονται σε περίπου 1 δισεκατομμύριο σέκελ την ημέρα. Άλλα 40-60 δισεκατομμύρια σέκελ θα προέλθουν από την απώλεια εσόδων, 17-20 δισεκατομμύρια αφορούν αποζημιώσεις επιχειρήσεων και 10-20 δισεκατομμύρια σέκελ προορίζονται για την αποκατάσταση.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, τα μισά χρήματα αφορούν τις αμυντικές δαπάνες που ανέρχονται σε περίπου 1 δισεκατομμύριο σέκελ την ημέρα. Άλλα 40-60 δισεκατομμύρια σέκελ θα προέλθουν από την απώλεια εσόδων, 17-20 δισεκατομμύρια αφορούν αποζημιώσεις επιχειρήσεων και 10-20 δισεκατομμύρια σέκελ προορίζονται για την αποκατάσταση.

Στήριξη

Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς έχει δηλώσει ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας για τους πληγέντες από τις παλαιστινιακές επιθέσεις, το οποίο θα είναι «μεγαλύτερο και με διευρυμένα κριτήρια» από ό,τι κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Την Πέμπτη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το κράτος δεσμεύεται να βοηθήσει όλους όσοι έχουν πληγεί.

«Η οδηγία μου είναι σαφής: Ανοίξτε τις "βρύσες" και διοχετεύστε τα κεφάλαια σε όποιον τα χρειάζεται», είπε χωρίς να αναφερθεί σε αριθμούς. «Ακριβώς όπως κάναμε κατά τη διάρκεια της COVID-19. Την τελευταία δεκαετία έχουμε χτίσει μια πολύ ισχυρή οικονομία και αν ο πόλεμος έχει οικονομικό τίμημα, θα το πληρώσουμε χωρίς δισταγμό», τόνισε.

Διεθνείς οίκοι αξιολόγησης

Στον απόηχο του πολέμου, η S&P μείωσε τις προοπτικές για την αξιολόγηση του Ισραήλ σε «αρνητικές», ενώ οι οίκοι Moody's και Fitch έθεσαν τις αξιολογήσεις του Ισραήλ υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ