Νέα
  • ΓΔ: 1280.11 +0.39%
  • Τζίρος: 64,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γερμανία: Εντάσεις για τον προϋπολογισμό - Ανελαστικό το φρένο χρέους λέει ο Χάμπεκ

Robert Habeck
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, AP Photo

Επικριτικός για το «άκαμπτο» φρένο χρέους που καθιερώθηκε στη Γερμανία την περασμένη δεκαετία εμφανίσθηκε ο υπουργός Οικονομίας της χώρας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, ενώ άφησε αιχμές για τον υπουργό Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, σχετικά με την προοπτική μείωσης επιδοτήσεων, λέγοντας ότι όλα αυτά είναι «απλά κουβέντες».

Οι δηλώσεις Χάμπεκ αναδεικνύουν τις εντάσεις που υπάρχουν στην τρικομματική κυβέρνηση του Ολαφ Σολτς μετά την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου, με την οποία θεωρήθηκε παράνομη η πρόβλεψη κονδυλίων ύψους 60 δις. ευρώ στον προϋπολογισμό, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να αναζητά εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης.

Ο Χάμπεκ, που τάσσεται υπέρ της αύξησης των δαπανών ως στέλεχος των Πρασίνων, προειδοποίησε ότι η απόφαση μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τη δυνατότητα της Γερμανίας να στηρίξει τη βιομηχανία της στην πράσινη μετάβαση και να αποφύγει τη μεταφορά θέσεων εργασίας και δημιουργία αξίας στο εξωτερικό.

Ο ίδιος ανέφερε άλλες χώρες και ιδιαίτερα τον νόμο των ΗΠΑ για τη μείωση του πληθωρισμού, ως παραδείγματα κυβερνήσεων που βοηθούν την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανιών τους.

Κατά της αύξησης της φορολογίας ο Λίντνερ

Ο Λίντνερ, ωστόσο, που εκπροσωπεί τους δημοσιονομικά συντηρητικούς Φιλελεύθερους (FDP) είναι αντίθετος στην αύξηση της φορολογίας και στη χαλάρωση των κανόνων για τις δαπάνες, ενώ η κυβέρνηση εκτιμά την έκταση του αντίκτυπου από την απόφαση του δικαστηρίου κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τον επόμενο προϋπολογισμό.

Ερωτηθείς για τον ισχυρισμό του Λίντνερ ότι η κυβέρνηση πρέπει να επιτύχει περισσότερα με λιγότερες επιδοτήσεις, ο Χάμπεκ: «Γι’ αυτό πρόκειται απλά για λόγια. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική».

«Πού θα θέλατε να μειώσετε 60 δις. σε κοινωνικά επιδόματα; Αυτό ξεκάθαρα τονίζει τη δραματική κατάσταση», δήλωσε στο κρατικό γερμανικό ραδιόφωνο, προσθέτοντας ότι δεν προτείνει την κατάργηση του συνταγματικά κατοχυρωμένου φρένου στο χρέος αλλά ότι αυτό «είναι ανελαστικό». Σημείωσε ότι η γερμανική οικονομία δεν σημειώνει ανάπτυξη και τα προβλήματα που προέκυψαν από τον υψηλό πληθωρισμό και τις υψηλές τιμές ενέργειας.

Ο υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε το Σαββατοκύριακο ότι θα υπάρξει, λόγω της απόφασης, έλλειψη κρατικής χρηματοδότησης για τη στήριξη της οικονομίας και των υποδομών. «Οι βραχυπρόθεσμες συνέπειες είναι βαριές. Μακροπρόθεσμα, μπορεί να έχουμε πλεονεκτήματα. Τώρα είμαστε αναγκασμένοι να εκσυγχρονίσουμε την οικονομία με λιγότερες κρατικές επιδοτήσεις», δήλωσε στη Bild am Sonntag.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ