Νέα
  • ΓΔ: 1415.24 +0.14%
  • Τζίρος: 21,32 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γαλλία: Απρόσμενη συρρίκνωση της οικονομίας στο γ' τρίμηνο - Μείωση του πληθωρισμού στο 3,8%

Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, Μπρουνό Λεμέρ / Πηγή: AP
Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, Μπρουνό Λεμέρ / Πηγή: AP

H γαλλική οικονομία συρρικνώθηκε απρόσμενα στο γ’ τρίμηνο και ο πληθωρισμός στη χώρα μειώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο, οδηγώντας τους επενδυτές να αυξήσουν τα στοιχήματα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια την άνοιξη.

Αν και το ΑΕΠ της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης είχε δείξει ανθεκτικότητα όταν η Γερμανία δέχθηκε πλήγμα από την πτώση του μεταποιητικού τομέα της, η γαλλική στατιστική υπηρεσία αναθεώρησε σήμερα την πρώτη εκτίμησή της για αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,1% σε αντίστοιχη μείωση.

Τα νέα ήταν καλύτερα από το μέτωπο του πληθωρισμού, ο οποίος μειώθηκε στο 3,8% τον Νοέμβριο από 4,5% τον Οκτώβριο.

Οι traders προεξοφλούν μείωση επιτοκίων της ΕΚΤ τον Απρίλιο

Με τις αυξήσεις των τιμών να επιβραδύνονται στην Ευρώπη και την περιοχή να βρίσκεται στα όρια της ύφεσης, οι traders της αγοράς χρήματος προεξοφλούν τώρα πλήρως ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει τον Απρίλιο στην πρώτη μείωση των επιτοκίων της, νωρίτερα από ό,τι έχουν αφήσει να εννοηθεί αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας.

Σε κάθε περίπτωση, η νέα μείωση του πληθωρισμού στην Ευρώπη – στη Γερμανία μειώθηκε στο 2,3%, ενώ το μεσημέρι η Eurostat θα ανακοινώσει στοιχεία για το σύνολο της Ευρωζώνης – στηρίζει την απόφαση της ΕΚΤ τον Οκτώβριο να σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων.

Ο πληθωρισμός στη Γαλλία μειώνονταν πιο αργά από άλλες ευρωπαϊκές χώρες καθώς η κυβέρνηση ήρε εν μέρει το πλαφόν στις τιμές του ρεύματος. Ωστόσο, οι τιμές άλλων προϊόντων συνέχισαν να επιβραδύνονται και ο πληθωρισμός στον τομέα των υπηρεσιών μειώθηκε στο 2,7% από 3,2% τον Οκτώβριο, ενώ οι αυξήσεις τιμών των μεταποιημένων προϊόντων αυξήθηκαν 1,9% έναντι 2,2%, αντίστοιχα.

Το γαλλικό ΑΕΠ μειώθηκε λόγω του περιορισμού των δαπανών για επενδύσεις και κατανάλωση, με τις τελευταίες να μειώνονται 0,9% σε σχέση με τον Οκτώβριο με αιχμή τα τρόφιμα και την ενέργεια.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, είπε ότι εμμένει στην πρόβλεψη πως το ΑΕΠ θα αυξηθεί 1,4% το 2024.

 

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ