Νέα
  • ΓΔ: 1441.02 -0.08%
  • Τζίρος: 30,02 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Ευρώ: Έρχονται νέα χαρτονομίσματα - Τα δύο πιθανά θέματα για τον σχεδιασμό τους

Τα θέματα «Ευρωπαϊκός πολιτισμός» και «Ποταμοί και πτηνά» επέλεξε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ως πιθανά για τα μελλοντικά χαρτονομίσματα ευρώ.Οι έρευνες, στο πλαίσιο των οποίων οι Ευρωπαίοι πολίτες εξέφρασαν τις προτιμήσεις τους σχετικά με τα επτά επικρατέστερα θέματα διεξήχθησαν το καλοκαίρι του 2023. Σε σχετική έκθεση δημοσιεύτηκαν σήμερα τα αποτελέσματα των εν λόγω ερευνών.

Το θέμα «Ευρωπαϊκός πολιτισμός» ήταν το πλέον δημοφιλές (21%) μεταξύ των πολιτών της ζώνης του ευρώ στην έρευνα η οποία διενεργήθηκε κατ’ εντολήν της ΕΚΤ. Ακολούθησαν τα θέματα: «Ποταμοί: Τα νερά της ζωής στην Ευρώπη» (18%) και «Πτηνά: Ελεύθερα, ανθεκτικά, πηγή έμπνευσης» (17%). Στην έρευνα συμμετείχε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 23.377 Ευρωπαίων.

Την ίδια έρευνα διενήργησε επίσης, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2023, διαδικτυακά η ΕΚΤ. Στη διαδικτυακή μορφή της, ο αριθμός των απαντήσεων των Ευρωπαίων ξεπέρασε τις  365.000. Τα αποτελέσματα αυτά συμπληρώνουν τα ευρήματα της έρευνας με το αντιπροσωπευτικό δείγμα. Τα ίδια, τρία θέματα προτιμήθηκαν, ωστόσο με διαφορετική σειρά. Τα υπόλοιπα τέσσερα θέματα, και στις δύο έρευνες, βρέθηκαν σε πολύ χαμηλή θέση στην κατάταξη. 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, προκειμένου να αποτυπώσει όσο το δυνατόν ευρύτερα τις προτιμήσεις του κοινού, ενέκρινε τον συνδυασμό των δύο θεμάτων, «Ποταμοί: Τα νερά της ζωής στην Ευρώπη» και «Πτηνά: Ελεύθερα, ανθεκτικά, πηγή έμπνευσης» σε ένα ενιαίο θέμα που συνδέεται με τη φύση.

Λαγκάρντ: «Ισχυρή συμμετοχή στη διαδικτυακή μας έρευνα»

Η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι, «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την ισχυρή συμμετοχή στη διαδικτυακή μας έρευνα. Και τα δύο θέματα που επιλέχθηκαν έχουν έναν κοινό άξονα, τη σχέση μεταξύ της Ευρώπης και των Ευρωπαίων, κι αυτό συνάδει σε μεγάλο βαθμό με τον στόχο μας να φέρουμε τα τραπεζογραμμάτια πιο κοντά σε ανθρώπους κάθε ηλικίας και υποβάθρου».

Η ΕΚΤ αποφάσισε να συγκροτήσει μία ομάδα συμβούλων για να προτείνουν, έως το τέλος του 2024, μοτίβα για τα επιλεγμένα θέματα. Σε δεύτερο στάδιο θα ακολουθήσει η διεξαγωγή διαγωνισμού για τον σχεδιασμό των νέων χαρτονομισμάτων. Και εκεί, οι Ευρωπαίοι πολίτες θα έχουν ξανά την ευκαιρία να εκφράσουν τις προτιμήσεις τους για τις επιλογές θεμάτων.

Ο Piero Cipollone, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, δήλωσε ότι, «τα τραπεζογραμμάτια αποτελούν σύμβολο της ευρωπαϊκής μας ενότητας, σήμερα και στο μέλλον. Έχουμε δεσμευτεί να διασφαλίσουμε ότι όλοι μπορούν να επιλέξουν τον τρόπο με τον οποίο κάνουν τις πληρωμές τους, είτε με μετρητά είτε με ψηφιακό τρόπο». Η απόφαση για τα τελικά σχέδια καθώς και για τον χρόνο εκτύπωσης και έκδοσής τους θα ληφθεί από την ΕΚΤ το 2026. Ωστόσο, μετά τη λήψη των τελικών αποφάσεων θα χρειαστούν κάποια χρόνια πριν την έκδοση των πρώτων χαρτονομισμάτων.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ