Νέα
  • ΓΔ: 1414.51 +0.09%
  • Τζίρος: 63,89 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γερμανία: Το φρένο χρέους θα ισχύσει ξανά το 2024 - Δηλώσεις Λίντνερ

Πηγή: AP

Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ (FDP) διαβεβαίωσε σήμερα από το βήμα της γερμανικής Βουλής ότι το «φρένο χρέους» θα τεθεί και πάλι σε ισχύ το 2024, μετά την έκτακτη άρση του φέτος, η οποία αποφασίστηκε προκειμένου να καλυφθεί η δημοσιονομική «τρύπα».

«Το 2024 θα συμμορφωθούμε με το φρένο χρέους. Είναι σημαντικό, ώστε να υλοποιηθούν μελλοντικές επενδύσεις και σημαντικά έργα του κυβερνητικού συνασπισμού, ενώ άλλες - όχι πλέον απαραίτητες - δαπάνες, θα ακυρωθούν», τόνισε ο Λίντνερ και υποσχέθηκε αναδιάρθρωση των δημοσίων δαπανών.

«Η συγκέντρωση ακόμη μεγαλύτερου χρέους, με πολύ αυξημένα επιτόκια δεν είναι ο ορθός τρόπος», σημείωσε. Σύμφωνα με τον ίδιο, το χρηματοδοτικό κενό για το επόμενο έτος ανέρχεται σε 17 δισ. ευρώ, αλλά προς το παρόν δεν έχει ξεκαθαριστεί ο τρόπος κάλυψής του, καθώς υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ των κομμάτων του συνασπισμού.

Συζήτηση για μέτρα λιτότητας

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, συζητούνται, μεταξύ άλλων, διάφορα μέτρα λιτότητας αλλά ακόμη και μια νέα άρση του φρένου χρέους, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί με δανεισμό η βοήθεια προς την Ουκρανία.

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, πάντως, δήλωσε ότι προτιμά την ενίσχυση του ανταγωνισμού και τη μείωση της γραφειοκρατίας αντί της ανάληψης νέου χρέους για επιδοτήσεις. Αναφερόμενος στις ενδοκυβερνητικές διαβουλεύσεις, παραδέχθηκε ότι «τίποτα από όλα αυτά που συζητούνται δεν θα είναι εύκολο».

Το δημόσιο χρέος θα περιοριστεί το 2024 στο 64% του ΑΕΠ, από το 69% που ήταν το 2021. «Η κατεύθυνση είναι σωστή. Θέλουμε να τη συνεχίσουμε», πρόσθεσε.

Η Bundestag αποφασίζει σήμερα για τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του 2023, προκειμένου να συμμορφωθεί με την απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο έκρινε αντισυνταγματική την διοχέτευση 60 δισεκατομμυρίων στο Ταμείο για το Κλίμα και τον Μετασχηματισμό (KTF) και στο Ταμείο για τη Σταθεροποίηση της Οικονομίας (WSF), από έκτακτο δανεισμό για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ