Νέα
  • ΓΔ: 1424.35 +0.14%
  • Τζίρος: 109,05 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ασχημα νέα για τους λάτρεις του καφέ: Μικρότερες σοδειές εκτοξεύουν τις τιμές στο Βιετνάμ

Πηγή: AP

Ο κόσμος μπορεί να προμηθευτεί ακόμη λιγότερο καφέ από το Βιετνάμ, τον μεγαλύτερο παραγωγό της ποικιλίας robusta που χρησιμοποιείται σε στιγμιαίους καφέδες και εσπρέσο, καθώς η μικρότερη σοδειά και η αυξανόμενη τοπική ζήτηση θα επηρεάσουν τις εξαγωγές.

Η χώρα είναι πιθανό να παράγει 1,6 εκατομμύρια έως 1,7 εκατομμύρια τόνους κόκκων από την τρέχουσα συγκομιδή, από 1,78 εκατομμύρια τόνους ένα χρόνο νωρίτερα, δήλωσε ο Do Ha Nam, αναπληρωτής πρόεδρος της Ένωσης Καφέ-Κακάο του Βιετνάμ, σε συνέδριο στην πόλη Χο Τσι Μινχ. Τα αποθέματα από την προηγούμενη σοδειά έχουν σχεδόν εξαντληθεί, τόνισε.

Η προοπτική της μειωμένης προσφοράς αποτελεί δυσάρεστη είδηση για τους καταναλωτές, οι οποίοι ήδη πληρώνουν... ακριβά την καθημερινή τους απόλαυση.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για την ποικιλία robusta στο Λονδίνο σκαρφάλωσαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008 νωρίτερα φέτος λόγω των ελλείψεων στις προμήθειες, ενώ τον περασμένο μήνα είχαν το μεγαλύτερο κέρδος από τον Ιανουάριο.

Οι γεωργικές εκτάσεις στο Βιετνάμ συρρικνώνονται, ιδίως στις μεγάλες επαρχίες Dak Lak και Dak Nong, ενώ οι αποδόσεις μειώνονται επίσης σε ορισμένες περιοχές, σύμφωνα με τον Do Ha Nam, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος του κορυφαίου εξαγωγέα Intimex Group.

Πηγή: AP

Οι αγρότες αφήνουν τον καφέ για τα ντούριαν και τα αβοκάντο 

Η συνολική έκταση καλλιέργειας καφέ στη χώρα είναι περίπου 600.000 εκτάρια, δήλωσε ο Nam, σε σύγκριση με την τελευταία εκτίμηση του υπουργείου Γεωργίας που ήταν 700.000 εκτάρια, καθώς οι αγρότες κόβουν τα καφεόδεντρα για πιο κερδοφόρες καλλιέργειες όπως τα ντούριαν και τα αβοκάντο.

Πηγή: AP
Πηγή: AP

40% πάνω οι τοπικές τιμές

Οι εξαγωγές του Βιετνάμ μπορεί να μειωθούν κατά 15% την περίοδο 2023-24 από 1,66 εκατομμύρια τόνους ένα χρόνο νωρίτερα, δήλωσε από την πλευρά του ο Nguyen Nam Hai, πρόεδρος της ένωσης, στο ίδιο συνέδριο, προσθέτοντας ότι η συγκομιδή είχε ολοκληρωθεί κατά 50% στα τέλη Νοεμβρίου. Οι τοπικές τιμές έχουν αυξηθεί περισσότερο από 40% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Η τοπική κατανάλωση κόκκων μπορεί να εκτοξευτεί στους 350.000-400.000 τόνους ετησίως από τους 260.000 τόνους που είναι σήμερα, όταν τα εργοστάσια στιγμιαίου καφέ φτάσουν σε πλήρη δυναμικότητα, σύμφωνα με τον Nam.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ