Νέα
  • ΓΔ: 1414.9 -0.31%
  • Τζίρος: 59,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ευρωζώνη: Νέα κάμψη του τομέα υπηρεσιών τον Νοέμβριο - Πιο κοντά στην ύφεση

Κομισιόν / Πηγή: AP Images
Πηγή: AP Images

Η πτώση της δραστηριότητας στην Ευρωζώνη περιορίστηκε τον Νοέμβριο, αλλά εξακολουθεί να δείχνει ότι η οικονομία της περιοχής θα συρρικνωθεί ξανά στο δ' τρίμηνο, μετά τη μείωση του ΑΕΠ κατά 0,1% στο προηγούμενο τρίμηνο, διολισθαίνοντας σε ύφεση, σύμφωνα με τον τεχνικό ορισμό της.

Ο σύνθετος δείκτης υπέυθυνων προμηθειών (PMI) της HCOB, που καταρτίζεται από την S&P Global και αντανακλά την πορεία των επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα και του τομέα υπηρεσιών, αυξήθηκε στις 47,6 μονάδες από το σχεδόν χαμηλό τριετίας του Οκτωβρίου (46,5 μονάδες), υψηλότερα από την προκαταρκτική εκτίμηση για 47,1 μονάδες. Αυτή ήταν η καλύτερη μέτρηση από τον Ιούλιο, αλλά παρέμεινε σταθερά κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Μείωση της δραστηριότητας στον τομέα των υπηρεσιών 

Ο δείκτης PMI για τον τομέα των υπηρεσιών, που είναι ο κυρίαρχος, αυξήθηκε στις 48,7 μονάδες από 47,8 τον Οκτώβριο. «Ο τομέας των υπηρεσιών παρέμεινε σε καθοδική τροχιά τον Νοέμβριο. Η περιορισμένη βελτίωση του δείκτη δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας όσον αφορά μια ταχεία ανάκαμψη στο άμεσο μέλλον», δήλωσε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος της Hamburg Commercial Bank.
«Οι ζοφερές προοπτικές ενισχύονται από την πέμπτη συνεχόμενη μηνιαία μείωση των νέων εργασιών. Για το τέταρτο τρίμηνο διαφαίνεται πτώση του ΑΕΠ», πρόσθεσε. Ο δείκτης που μετρά τις νέες εργασίες - δείκτης της ζήτησης - παρέμεινε κάτω από τις 50 μονάδες για πέμπτο μήνα, αν και αυξήθηκε στις 46,7 από 45,6.
Ωστόσο, το συνολικό κλίμα για το επόμενο έτος βελτιώθηκε. Ο σύνθετος δείκτης μελλοντικής παραγωγής αυξήθηκε σε 56,0 από 55,6 μονάδες. 

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ