Νέα
  • ΓΔ: 1420.28 -0.29%
  • Τζίρος: 114,63 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Η ΕΕ θα δώσει στα κράτη - μέλη την εξουσία να μπλοκάρουν τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου

Πηγή: AP

Η ΕΕ πρόκειται να δώσει στα κράτη - μέλη εξουσίες για τον τερματισμό των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, σχεδόν δύο χρόνια μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία σε πλήρη κλίμακα.

Οποιοδήποτε κράτος μέλος θα μπορεί να απαγορεύει σε εταιρείες από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία να αγοράζουν χωρητικότητα στους αγωγούς φυσικού αερίου και στους τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου του, σύμφωνα με σχέδιο νομικού κειμένου που προτάθηκε από τις Βρυξέλλες και είδαν οι Financial Times.

Η πρόταση θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για τις ενεργειακές εταιρείες της ΕΕ να βγουν από τα συμβόλαια με τους ρωσικούς παρόχους φυσικού αερίου χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν σημαντικές αποζημιώσεις, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του μπλοκ.

Ενώ το μπλοκ των 27 μελών έχει μειώσει σταδιακά την εξάρτησή του από τη ρωσική ενέργεια μετά την εισβολή του Φεβρουαρίου του 2022, εξακολουθεί να προμηθεύεται περίπου το 10% του εφοδιασμού του με φυσικό αέριο, συμπεριλαμβανομένων των αποστολών υγροποιημένου φυσικού αερίου, από τη χώρα. Αρκετά κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας και της Ουγγαρίας, εξακολουθούν να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις ρωσικές προμήθειες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να πιέσει τα κράτη μέλη να διακόψουν τις εναπομείνασες εισαγωγές φυσικού αερίου. Ορισμένα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας και των κρατών της Βαλτικής, έχουν ζητήσει πιο σκληρά μέτρα κατά της Μόσχας.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ θα έχουν τη δυνατότητα να περιορίζουν «εν μέρει ή, όπου δικαιολογείται, πλήρως» την πρόσβαση σε υποδομές για τους φορείς εκμετάλλευσης φυσικού αερίου από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, «όταν αυτό είναι απαραίτητο για την προστασία των ουσιωδών συμφερόντων ασφαλείας τους», σύμφωνα με το σχέδιο νομοθεσίας.  

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ