Νέα
  • ΓΔ: 1392.62 +0.83%
  • Τζίρος: 120,44 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Πετρέλαιο: Τα αντίποινα των ΗΠΑ κατά των Χούθι πυροδοτούν τις τιμές - Φόβοι για επέκταση της σύγκρουσης

Πηγή: AP

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άλμα το πρωί της Παρασκευής, καθώς οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους εξαπέλυσαν πυραυλικά πλήγματα στην πρωτεύουσα της Υεμένης, τη Σανάα, και άλλες πόλεις που ελέγχουν οι Χούθι, ως αντίποινα για τις επιθέσεις κατά εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, που έχουν θέσει σε κίνδυνο τις ροές καυσίμων και αγαθών μέσω της καίριας σημασίας θαλάσσιας διαδρομής. Η μεγάλη ανησυχία, ωστόσο, είναι η πιθανότητα εξάπλωσης της έντασης στον Περσικό Κόλπο. Αν συμβεί αυτό, ο αντίκτυπος για το παγκόσμιο εμπόριο θα είναι τεράστιος, εκτιμούν οι ειδικοί. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι πραγματοποιήθηκαν επιδρομές εναντίον πολλών στόχων που χρησιμοποιούνται από τους Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, ενώ ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησής του είπε πως τα πλήγματα είχαν στόχο «υποδομές» από τις οποίες εξαπολύονται «πύραυλοι», «drones», καθώς και «ραντάρ».

Εκπρόσωπος των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, ο Μοχάμεντ Άμπντελ Σαλάμ, κατέστησε σαφές σήμερα πως το κίνημα θα συνεχίσει να βάζει στο στόχαστρο εμπορικά πλοία αν έχουν οποιαδήποτε σχέση με το Ισραήλ, ενώ κατήγγειλε τα «αδικαιολόγητα», κατ’ αυτόν, πλήγματα των αμερικανικών και των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων εναντίον εγκαταστάσεων του κινήματος σε διάφορες πόλεις.

Πάνω από τα 79 δολάρια/βαρέλι το Brent

Το Brent σημείωσε άνοδο έως και 2,5%, σκαρφαλώνοντας πάνω από τα 79 δολάρια το βαρέλι, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να εκτιμήσουν αν τα πλήγματα κατά των Χούθι μπορεί να προκαλέσουν μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Οι επιδρομές υπό την ηγεσία των ΗΠΑ σηματοδοτούν την κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή που εντείνονται μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις αρχές Οκτωβρίου. Οι Χούθι εκτοξεύουν πυραύλους εναντίον πλοίων σχεδόν σε καθημερινή βάση τους τελευταίους δύο μήνες και έχουν ορκιστεί να μην σταματήσουν μέχρι το Ισραήλ να τερματίσει την επίθεσή του στη Γάζα.

Τα βλέμματα στο Ιράν

Ο κύριος κίνδυνος για τις τιμές είναι να εμπλακεί άμεσα το Ιράν στη σύγκρουση, γεγονός που θα μπορούσε να απειλήσει την παραγωγή και τις ροές σε μια περιοχή που παράγει το ένα τρίτο του παγκόσμιου αργού. Αυτό επαναφέρει ένα ασφάλιστρο πολεμικού κινδύνου στην αγορά, το οποίο είχε χαλαρώσει λόγω της προσφοράς μη ΟΠΕΚ+ και της επιβράδυνσης της αύξησης της ζήτησης.

«Πιθανή κλιμάκωση της σύγκρουσης θα προκαλέσει διαταραχές και την ανάγκη εκτροπής των πλοίων», δήλωσε ο Warren Patterson, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην ING Groep NV. «Ωστόσο, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι αν η σύγκρουση εξαπλωθεί και απειληθούν οι ροές που προέρχονται από τον Περσικό Κόλπο. Αν και πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος να συμβεί κάτι τέτοιο είναι μικρός, ο αντίκτυπος θα ήταν σημαντικός».

Ο πρόεδρος Μπάιντεν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόσθετων κινήσεων κατά των Χούτι. «Δεν θα διστάσω να κατευθύνω περαιτέρω μέτρα για την προστασία του λαού μας και της ελεύθερης ροής του διεθνούς εμπορίου, αν αυτό κριθεί απαραίτητο», δήλωσε.

Ως απάντηση, το Ιράν καταδίκασε τα πυραυλικά πλήγματα, με το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας να τονίζει ότι αυτές οι επιθέσεις θα τροφοδοτήσουν την ανασφάλεια και την αστάθεια σε ολόκληρη την περιοχή.

Διαβάστε επίσης: Ερυθρά Θάλασσα: Μειώθηκαν 40% τα έσοδα της Διώρυγας του Σουέζ λόγω των επιθέσεων των Χούθι

Οι αεροπορικές επιδρομές αποτελούν ένα στοίχημα για τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι προτεραιότητά τους είναι να εμποδίσουν την εξάπλωση των συγκρούσεων Ισραήλ-Χαμάς. Η Σαουδική Αραβία εξέφρασε την ανησυχία της για πυροδότηση των εντάσεων και ζήτησε αυτοσυγκράτηση.

Οι επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν ωθήσει πολλές ναυτιλιακές εταιρείες να κατευθύνουν τα πλοία στη διαδρομή γύρω από την Αφρική, κάτι που αύξησε το κόστος των μεταφορών.

Υπενθυμίζεται ότι η Citigroup Inc. πρόσφατα είχε εκτιμήσει ότι οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή πρόσθεσαν 2 έως 3 δολάρια στο Brent και δήλωσε ότι το ασφάλιστρο μπορεί να αυξηθεί σημαντικά εάν επεκταθούν οι διαταραχές στον εφοδιασμό.

Η Standard Chartered Plc, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι το πετρέλαιο είναι υποτιμημένο κατά τουλάχιστον 10 δολάρια.

Το prompt spread του Brent - η διαφορά μεταξύ των δύο πλησιέστερων συμβολαίων του - έχει διαμορφωθεί στα 37 σεντς το βαρέλι σε backwardation, έναντι 3 σεντς την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης του έτους.

«Οι διακυμάνσεις των τιμών θα παραμείνουν σε ισχύ», δήλωσε η Vandana Hari, ιδρύτρια της συμβουλευτικής εταιρείας Vanda Insights. 

Τι λένε αναλυτές

UBS

Το άλμα στις τιμές του πετρελαίου οφείλεται στην αντίληψη των αγορών ότι βρισκόμαστε μπροστά σε κλιμάκωση της σύγκρουσης, σημειώνει ο αναλυτής της UBS Giovanni Staunovo. Προσθέτει, ωστόσο, ότι οποιοδήποτε ασφάλιστρο κινδύνου θα διατηρηθεί μόνο εάν υπάρξουν διαταραχές στην προσφορά πετρελαίου.

Η UBS αναμένει υψηλότερες τιμές τους επόμενους μήνες, προβλέποντας ότι το Brent θα κινηθεί πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, ως αποτέλεσμα των περικοπών της παραγωγής του ΟΠΕΚ + που διατηρούν την αγορά πετρελαίου ελαφρώς υποτροφοδοτούμενη.

ING Groep NV

Οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου δεν ήταν έκπληξη, αλλά δεδομένης της απειλής που αντιμετωπίζουν τα πλοία και των διαταραχών στις εμπορικές ροές από τις επιθέσεις των Χούθι, πρόκειται σαφώς για μια κλιμάκωση της σύγκρουσης, σημειώνει ο Warren Patterson της ING.

Αυτό υποδηλώνει ενδεχομένως μεγαλύτερη αναστάτωση και την ανάγκη εκτροπής των πλοίων, κάτι που θα οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου σε ανοδική πορεία. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος ωστόσο είναι εάν η σύγκρουση εξαπλωθεί και η αγορά αρχίσει να βλέπει απειλές για τις ροές που προέρχονται από τον Περσικό Κόλπο. «Αν και πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος είναι χαμηλός, ο αντίκτυπος θα ήταν σημαντικός», τονίζει.

Vanda Insights

«Ένα μέρος του νέου risk premium κινδύνου έχει ήδη τιμολογηθεί», εκτιμά η Vandana Hari, ιδρύτρια της συμβουλευτικής εταιρείας Vanda Insights. «Μπορεί να δούμε το αργό πετρέλαιο να κερδίζει άλλο ένα ή δύο δολάρια… Περιμένω ότι αυτοσυγκράτηση και διπλωματία ώστε να μην ξεφύγουν οι εντάσεις από τον έλεγχο και προκληθεί ανάφλεξη στην περιοχή», σημειώνει, καθώς καμία από τις εμπλεκόμενες δυνάμεις δεν θέλει να εξελιχθεί το χειρότερο σενάριο.

Οι διακυμάνσεις των τιμών θα παραμείνουν οπωσδήποτε σε ισχύ καθώς η κατάσταση θα εξελίσσεται, εκτίμησε.

Westpac Banking

«Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο είχαν προειδοποιήσει ότι θα αναλάμβαναν δράση εάν οι αντάρτες Χούτι συνέχιζαν τις επιθέσεις τους, οπότε αυτή η δράση δεν θα έπρεπε να είναι απροσδόκητη», δήλωσε ο Robert Rennie, επικεφαλής της έρευνας για τα εμπορεύματα και τον άνθρακα στην Westpac Banking Corp.


Οι αγορές έχουν αναμφισβήτητα επικεντρωθεί υπερβολικά στην αύξηση της παγκόσμιας προσφοράς μέχρι το τέλος του 2023, ενώ η επιδείνωση της κατάστασης στην Ερυθρά Θάλασσα είχε υποτιμηθεί, πρόσθεσε και εκτίμησε ότι το West Texas Intermediate θα μπορούσε να αυξηθεί πάνω από τα 75 δολάρια το βαρέλι και το Brent πάνω από τα 80 δολάρια/βαρέλι.

Saxo Capital Markets

Οι αεροπορικές επιδρομές αύξησαν τον κίνδυνο κλιμάκωσης και αυτό θα μπορούσε να φέρει στο επίκεντρο τη ζήτηση πετρελαίου και των ασφαλών επενδυτικών καταφυγίων βραχυπρόθεσμα, σύμφωνα με τον Charu Chanana, της Saxo Capital Markets.

Υπάρχουν ανοδικοί κίνδυνοι για τις τιμές του πετρελαίου εάν η σύγκρουση κλιμακωθεί και η μεταβλητότητα θα μπορούσε να αυξηθεί «καθώς οι αγορές πετρελαίου συνεχίζουν να αξιολογούν τους διάφορους καταλύτες, από τις περικοπές του ΟΠΕΚ+ έως την εκτός ΟΠΕΚ προσφορά, όπως και τις προοπτικές ζήτησης ΗΠΑ και Κίνας».

Με πληροφορίες από Bloomberg, AFP

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ