Νέα
  • ΓΔ: 1400.61 -1.14%
  • Τζίρος: 122,79 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Μαύρος Χρυσός: Στα «μαχαίρια» ΔΟΕ και ΟΠΕΚ - Τα σενάρια για τιμές και ζήτηση

Με αύξηση κύλησε η ημέρα στις τιμές του μαύρου χρυσού, καθώς ο ΔΟΕ μεταξύ άλλων σημείωσε πως προβλέπει ισχυρή ανάπτυξη της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου φέτος, με την ώθηση των τιμών να προέρχεται αφενός  από τη διαταραχή της παραγωγής των ΗΠΑ και αφετέρου από τους γεωπολιτικούς κινδύνους στη Μέση Ανατολή.

Τα futures

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent σημείωσαν άνοδο 31 σεντς, ή 0,4%, στα 78,19 δολάρια το βαρέλι νωρίς το μεσημέρι, με τις τιμές στις 18: 17 να προσεγγίζουν τα 78,40 δολάρια ,ενώ από την άλλη πλευρά τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου των ΗΠΑ West Texas Intermediate αυξήθηκαν 60 σεντς, ή 0,8%, στα 73,16 δολάρια την ίδια ώρα, με τις τιμές να ανεβαίνουν στις 18:17 στα 73,31 δολάρια.

Τι αναμένει ο ΔΟΕ

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) αναμένει τώρα ότι η ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 1,24 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) το 2024, αυξημένη κατά 180.000 bpd από την προηγούμενη πρόβλεψή του, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεσή του.

Ερχεται νέο ρεκόρ στην παγκόσμια προσφορά

Επιπροσθέτως, ο Οργανισμός Ενέργειας αναμένει ότι η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου θα καταγράψει νέο υψηλό, κατά 1,5 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα το 2024, τροφοδοτούμενη από την παραγωγή ρεκόρ από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βραζιλία, τη Γουιάνα και τον Καναδά.

Τι είχε δηλώσει ο ΟPEC

Ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC) είχε δηλώσει την Τετάρτη ότι αναμένει αύξηση της ζήτησης κατά 2,25 εκατομμύρια bpd φέτος, αμετάβλητος από τις προβλέψεις του τον Δεκέμβριο. Ο όμιλος παραγωγών είπε επίσης ότι η ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,85 εκατομμύρια bpd το 2025 στα 106,21 εκατομμύρια bpd.
 
Ο εκτελεστικός διευθυντής του ΔΟΕ, Fatih Birol, δήλωσε στο Reuters Global Markets Forum την Τετάρτη ότι αναμένει οι αγορές πετρελαίου να βρίσκονται σε «άνετη και ισορροπημένη θέση» φέτος παρά τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή, την αύξηση της προσφοράς και την επιβράδυνση των προοπτικών ανάπτυξης της ζήτησης.

Δεν ανησυχούν οι επενδυτές 

Η διαπραγμάτευση του πετρελαίου τις τελευταίες ημέρες ενισχύει το αφήγημα πως  οι επενδυτές δεν ανησυχούν και ιδιαίτερα από τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Ehsan Khoman, αναλυτής στην τράπεζα MUFG.

Σε σύγκρουση ΟΠΕΚ - ΔΟΕ

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ) όπως γίνεται αντιληπτό από τα προαναφερόμενα αναβάθμισε εκ νέου την πρόβλεψή του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2024, αν και παραμένει χαμηλότερη από τις προσδοκίες του ΟΠΕΚ, με τους δύο ενεργειακούς παίχτες να βρίσκονται σε διαρκή σύγκρουση τα τελευταία χρόνια για την μελλοντική ζήτηση πετρελαίου.
 
Ο ΔΟΕ αναμένει ότι η ζήτηση πετρελαίου θα έχει φτάσει στην κορύφωσή του έως το 2030, καθώς ο κόσμος θα στραφεί σε καθαρότερα καύσιμα, άποψη που ο ΟΠΕΚ έχει απορρίψει.

Παρά τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή που αυξάνουν τις ανησυχίες για την προσφορά, ο ΔΟΕ ανέφερε ότι η αγορά δείχνει να είναι αρκετά καλά εφοδιασμένη για το 2024 και ότι θα μπορούσε να προκύψει πλεόνασμα εάν ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του άρουν τις περικοπές στην παραγωγή, όπως έχει προγραμματιστεί για το δεύτερο τρίμηνο.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ