Νέα
  • ΓΔ: 1464.39 +0.45%
  • Τζίρος: 74,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωζώνη: Μικρή βελτίωση της οικονομίας τον Ιανουάριο - Εντάθηκαν οι πιέσεις στις τιμές

Το κτίριο τηε Κομισιόν στις Βρυξέλλες / Πηγή: AP
Το κτίριο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες / Πηγή: AP

Μικρή βελτίωση σημείωσε η οικονομία της Ευρωζώνης τον Ιανουάριο καθώς έγινε πιο ήπια η μείωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και των παραγγελιών, ενώ οι προσδοκίες για την ανάπτυξη ενισχύθηκαν σε υψηλό επίπεδο ενιαμήνου, σύμφωνα με έρευνα της HCOB για λογαριασμό της S&P Global. Παράλληλα, ωστόσο, εντάθηκαν οι πληθωριστικές πιέσεις.

Υπήρξε επίσης σταθεροποίηση της απασχόλησης, η οποία είχε μειωθεί τους δύο τελευταίους μήνες του 2023, ενώ η ζήτηση για εξαγωγές υποχώρησε με τον χαμηλότερο ρυθμό από τον περασμένο Απρίλιο.

Οι επίμονες πληθωριστικές πιέσεις παρέμειναν, ιδιαίτερα όσον αφορά στις τιμές των παραγωγών για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες. Τόσο αυτές όσο και το κόστος εισροών αυξήθηκαν με τον υψηλότερο ρυθμό 8μήνου.

Ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI), ο οποίος αντανακλά την πορεία των επιχειρήσεων του τομέα υπηρεσιών και του μεταποιητικού τομέα, αυξήθηκε σε υψηλό 6 μηνών, στις 47,9 μονάδες από 47,6 τον Δεκέμβριο. Αν και ο δείκτης αυτός παραμένει κάτω από το όριο των 50 μονάδων και συνεπώς υποδηλώνει μείωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη, υποδηλώνει παράλληλα τον χαμηλότερο ρυθμό μείωσης από τον περασμένο Ιούλιο.

Ο Νότος τα πάει καλύτερα από τον Βορρά

Η μικρότερη μείωση της μεταποιητικής παραγωγής αντιστάθμισε μία ελαφρά ταχύτερη μείωση της δραστηριότητας στον τομέα υπηρεσιών, όπου ο PMI υποχώρησε στις 48,4 από 48,8 μονάδες τον Δεκέμβριο.

Τον Ιανουάριο σημειώθηκαν μεγάλες διαφοράς μεταξύ των χωρών που παρακολουθούνται, με αυτές της Νότιας Ευρώπης – Ισπανία και Ιταλία – να σημειώνουν άνοδο, έστω και μικρή, της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην αρχή του 2024, με τον στις 51,5 και 50,7 μονάδες, αντίστοιχα, ενώ αντίθετα επιδεινώθηκε η μείωση της δραστηριότητας στη Γερμανία και τη Γαλλία, με τον PMI στις 47 και 44,6 μονάδες, αντίστοιχα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ