Νέα
  • ΓΔ: 1419.01 +1.05%
  • Τζίρος: 45,85 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

ΟΟΣΑ: Προβλέπει ανάπτυξη 2,9% για την παγκόσμια οικονομία φέτος και μείωση πληθωρισμού

Τη συνέχιση της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το 2024 και το 2025 με περιορισμένο, και ελαφρά χαμηλότερο από το 2023, ρυθμό προβλέπει ο ΟΟΣΑ στην ενδιάμεση έκθεσή του για τις προοπτικές της. 

Για τον πληθωρισμό προβλέπει ότι θα μειωθεί προς τον στόχο των κεντρικών τραπεζών, θεωρώντας ότι οι περισσότερες από αυτές θα μπορούν να μειώσουν τα επιτόκια φέτος. «Τα βασικά επιτόκια μπορούν να μειωθούν στις περισσότερες μεγάλες οικονομίες φέτος, εφόσον συνεχισθεί ο αντιπληθωρισμός, αλλά ο ρυθμός των μειώσεων θα εξαρτάται από τα δεδομένα και θα διαφέρει μεταξύ των οικονομιών», σημειώνει η έκθεση.

Το παγκόσμιο ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,9% το 2024 και κατά 3% το 2025 έναντι αύξησης κατά 3,1% το 2023. Στην Ασία αναμένεται ότι θα διατηρηθεί το κύριο βάρος για την αύξηση του ΑΕΠ την προσεχή διετία, όπως συνέβη και πέρυσι.

Ο πληθωρισμός αναμένεται ότι θα συνεχίσει να υποχωρεί σταδιακά καθώς περιορίζεται η πίεση από την πλευρά του κόστους. Ο γενικός πληθωρισμός στις χώρες της G20 αναμένεται να μειωθεί από 6,6% το 2024 στο 3,8% το 2025, ενώ ο δομικός πληθωρισμός στις αναπτυγμένες οικονομίες της G20 προβλέπεται να μειωθεί στο 2,5% το 2024 και στο 2,1% το 2025.

ΟΟΣΑ, ενδιάμεση έκθεση

Υποτονική η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη

Οι διαφορές στην ανάπτυξη μεταξύ των χωρών προβλέπονται μεγάλες. Στις ΗΠΑ, αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,1% φέτος και κατά 1,7% το 2025, χάρη στους καταναλωτές που συνεχίζουν να δαπανούν τις αποταμιεύσεις που σώρευσαν στη διάρκεια της πανδημίας και τις χαλαρότερες χρηματοδοτικές συνθήκες.

Στην Ευρωζώνη, το ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί μόλις κατά 0,6% φέτος για να αυξηθεί 1,3% το 2024, με τη δραστηριότητα να παραμένει υποτονική βραχυπρόθεσμα λόγω των αυστηρότερων πιστωτικών συνθηκών, πριν αρχίσει να αυξάνεται καθώς θα ενισχύονται τα πραγματικά εισοδήματα.

Η Ιαπωνία προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 1% τόσο φέτος όσο και το 2025, κυρίως λόγω της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επιχειρηματικών επενδύσεων.

Η Κίνα αναμένεται να αναπτυχθεί 4,7% το 2024 και 4,2% το 2025, σημειώνοντας χαμηλότερες επιδόσεις σε σχέση με κάθε έτος στα 25 χρόνια πριν την πανδημία, αντανακλώντας την ασθενή καταναλωτική ζήτηση και τις πιέσεις στις αγορές ακινήτων.

Αναπλήρωση του δημοσιονομικού χώρου

«Η παγκόσμια οικονομία έδειξε πραγματική ανθεκτικότητα εν μέσω του υψηλού πληθωρισμού των δύο περασμένων ετών και της αναγκαίας σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.

Η ανάπτυξη διατηρήθηκε και αναμένουμε ο πληθωρισμό να επανέλθει στους στόχους των κεντρικών τραπεζών στα τέλη του 2025 στις περισσότερες οικονομίες της G20», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ματίας Κόρμαν.

«Η νομισματική πολιτική πρέπει να παραμείνει συνετή, αν και οι κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια αργότερα φέτος, με την προϋπόθεση ότι θα συνεχισθεί η μείωση του πληθωρισμού.

Η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να ανακτήσει τον δημοσιονομικό χώρο με ισχυρότερες προσπάθειες συγκράτησης των δημόσιων δαπανών.

Παράλληλα, πρέπει να συνεργαστούμε για να τονώσουμε το εμπόριο, να βελτιώσουμε την ανθεκτικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας και να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις, ιδιαίτερα την  κλιματική αλλαγή», πρόσθεσε ο γ.γ. του ΟΟΣΑ.

Αυξήθηκαν οι γεωπολιτικές εντάσεις

Η έκθεση αναδεικνύει μία σειρά προκλήσεων. Οι γεωπολιτικές εντάσεις παραμένουν βασική πηγή αβεβαιότητας και έχουν αυξηθεί περαιτέρω ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Οι απειλές κατά της ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν αυξήσει τα ναύλα και έχουν επιμηκύνει τους χρόνους παράδοσης.

«Σε περίπτωση κλιμάκωσης, οι παράγοντες αυτοί θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες πιέσεις στις τιμές των προϊόντων και να επιμηκύνουν τους χρόνους παράδοσης των προμηθειών. Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι ένας διπλασιασμός των ναύλων, αν διατηρηθεί, θα αύξανε κατά 0,4 της ποσοστιαίας μονάδας τον πληθωρισμό (τιμές καταναλωτή) στην περιοχή του ΟΟΣΑ μετά από περίπου ένα έτος.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ