Νέα
  • ΓΔ: 1464.39 +0.45%
  • Τζίρος: 74,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Νέα μείωση της βιομηχανικής παραγωγής τον Δεκέμβριο - Πτώση 1,5% το 2023

Η βιομηχανική παραγωγή της Γερμανίας μειώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Δεκέμβριο, σημειώνοντας την έβδομη κατά σειρά μηνιαία μείωση και δείχνοντας ότι συνεχίζεται η αδυναμία στην ατμομηχανή της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας.

Η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε τον Δεκέμβριο κατά 1,6% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία, ενώ αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν πτώση 0,4%.

Η έβδομη συνεχόμενη μηνιαία πτώση επιβεβαιώνει ότι η βιομηχανία εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική τροχοπέδη για την ανάπτυξη, δήλωσε οικονομολόγος της Capital Economics. «Το υψηλό ενεργειακό κόστος και η αδύναμη εγχώρια και εξωτερική ζήτηση θα οδηγήσουν σε περαιτέρω μείωση της γερμανικής βιομηχανικής παραγωγής το 2024», πρόσθεσε.

Πτώση 5,8% για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες

Στις ενεργοβόρες βιομηχανίες, η παραγωγή μειώθηκε κατά 5,8% τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Ιδιαίτερα έντονες ήταν οι μειώσεις στη σημαντική χημική βιομηχανία, με την παραγωγή να μειώνεται κατά 7,6% σε μηνιαία βάση και στις κατασκευές με μείωση 3,4%. Η παραγωγή μειώθηκε επίσης σε πολλούς άλλους τομείς, αν και λιγότερο έντονα.

Ωστόσο, η αύξηση της παραγωγής της αυτοκινητοβιομηχανίας κατά 4% είχε θετική επίδραση στο συνολικό αποτέλεσμα.

Πτώση 0,3% του ΑΕΠ

«Η απότομη πτώση τόσο των εξαγωγών όσο και των εισαγωγών, καθώς και τα σημερινά στοιχεία της βιομηχανικής παραγωγής όχι μόνο καταδεικνύουν την αδυναμία της ραχοκοκαλιάς της γερμανικής οικονομίας, αλλά αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο αναθεώρησης προς τα κάτω του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ του τέταρτου τριμήνου», δήλωσε ο Carsten Brzeski, επικεφαλής μακροοικονομικής ανάλυσης της ING.

Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,3% το τέταρτο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, γεγονός που ώθησε τους οικονομολόγους να προειδοποιήσουν για νέα ύφεση.

Στο τελευταίο τρίμηνο του 2023, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 1,8% σε σύγκριση με τους τρεις προηγούμενους μήνες.

Τον Νοέμβριο, η παραγωγή μειώθηκε κατά 0,2% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, αφού τα προκαταρκτικά αποτελέσματα αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω από πτώση 0,7% που είχα ανακοινωθεί αρχικά.

Στο σύνολο του 2023, η βιομηχανική παραγωγή ήταν κατά 1,5% χαμηλότερη από ό,τι το 2022 μετά την ημερολογιακή προσαρμογή.

Οι παραγγελίες στη γερμανική βιομηχανία αυξήθηκαν απροσδόκητα κατά 8,9% τον Δεκέμβριο, σημειώνοντας την υψηλότερη μηνιαία αύξηση των τελευταίων τριών και πλέον ετών, λόγω του εξαιρετικά υψηλού αριθμού παραγγελιών αεροσκαφών, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η στατιστική υπηρεσία.

Με πληροφορίες από Reuters

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ