Νέα
  • ΓΔ: 1414.51 +0.09%
  • Τζίρος: 63,89 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Γερμανία: Βουτιά 20ετίας για τις τιμές των εμπορικών ακινήτων - Πάνω από 10% η πτώση

Οι τιμές των γραφείων στη Γερμανία έκαναν βουτιά πάνω από 10% πέρυσι, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη  πτώση από το 2003 που άρχισε η καταγραφή των στοιχείων, καθώς τα αυξημένα επιτόκια και η υποτονική επιστροφή εργαζομένων σε αυτά έχουν μειώσει τη διάθεση για αγορές.

Η ύφεση επιταχύνθηκε το τέταρτο τρίμηνο με πτώση 13% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε τη Δευτέρα η γερμανική τραπεζική ένωση VDP, ενώ οι προοπτικές είναι για περαιτέρω πτώση στις αρχές του 2024.

Η κρίση στα ακίνητα πλήττει τα γραφεία περισσότερο από τις κατοικίες, δήλωσε ο Γενς Τόλκμιτ, διευθύνων σύμβουλος της VDP. Καθώς η οικονομία της Γερμανίας παραπαίει και η αβεβαιότητα σχετικά με την πλήρη επιστροφή των εργαζομένων στα γραφεία αυξάνεται, «η ζήτηση για γραφεία παραμένει υποτονική», πρόσθεσε.

Γερμανία, τιμές γραφείων

Η απειλή για τις τράπεζες

Τα προβλήματα στην αγορά εμπορικών ακινήτων απειλούν να βυθίσουν σε κρίση τις τράπεζες που είναι εκτεθειμένες σε αυτά. Οι ανησυχίες για την έκθεση στον τομέα αυξάνονται και κυρίως γερμανικές τράπεζες έχουν μπει στο μικροσκόπιο των επενδυτών.

Η μετοχή της Deutsche Pfandbriefbank (BPP) έπεσε σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο την Παρασκευή, ενώ νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα η τράπεζα δήλωσε ότι αύξησε τις προβλέψεις για την κάλυψη πιθανών ζημιών λόγω των προβλημάτων στις αγορές εμπορικών ακινήτων. Σε μια προσπάθεια να ηρεμήσει τις αγορές, τόνισε ότι οι χρηματοδοτικές της ανάγκες για το έτος είχαν ήδη καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό.

Με τους δυνητικούς αγοραστές γραφείων να εξακολουθούν να απαιτούν μεγαλύτερες εκπτώσεις από αυτές που οι περισσότεροι πωλητές είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν, τα γερμανικά εμπορικά ακίνητα είναι πιθανό να παραμείνουν αδύναμα, σύμφωνα με τον Tolckmitt της VDP.

«Στις αρχές του 2024, η αγορά εξακολουθεί να βρίσκεται σε ύφεση, με τις τιμές να συνεχίζουν να μειώνονται», δήλωσε.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΣΜΟΣ